'Koe moet meer groenten eten'

Er moet veel meer aandacht komen voor andere broeikasgassen dan CO2. Methaan en lachgas dragen voor circa 25 procent bij aan het klimaatprobleem, maar vrijwel niemand benoemt dit probleem.

Innovatie in de veehouderij is de oplossing: ander voedsel voor koeien geeft minder uitstoot van schadelijke gassen en levert bovendien meer melkproductie op.

Inventarisatie
Dat vinden tientallen beleidsmakers en internationale wetenschappers, onder wie de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen. SenterNovem, dat in opdracht van het ministerie van VROM het programma 'Reductie Overige Broeikasgassen' uitvoert, maakte een inventarisatie onder zeventig klimaatprofessionals.

Zij zijn van mening dat er veel meer aandacht moet komen voor de invloed van de gassen die vrijkomen in de productieketen van vlees en zuivelproducten. Koeien moeten veel gevarieerder eten. Het dieet moet uit minder granen en meer groenten bestaan. Momenteel krijgen koeien vooral sojabonen en maïs.

Knoflook
Onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft bovendien uitgewezen dat knoflook de bacterie die methaangas in de voormaag veroorzaakt, deels uitschakelt. Dit vermindert de productie van methaangas met 15 procent en heeft geen invloed op de smaak van de melk.

Consumenten zouden intensiever betrokken moeten worden bij het terugdringen van de uitstoot. Zij kunnen de druk opvoeren en verlangen van producenten dat hun producten schoner worden. De overheid zou bovendien juridische maatregelen moeten nemen en producenten verplichten om tot reductie van uitstoot te komen.

Deel dit artikel

permalink