Bijscholing duurzaam bouwen voor klimaatneutrale stad

De gemeente Den Haag wil dat ‘medewerkers uit de bouwkolom’ zich laten bijscholen in duurzaam bouwen. Meer vakkennis op dit gebied is nodig om de doelstelling te realiseren van een klimaatneutrale stad in 2050.

 Daarvoor moet volgens wethouder Peter Smit (Verkeer, milieu en leefbaarheid) veel gebeuren. De huidige Haagse energiehuishouding is niet duurzaam. Vooral aan de bestaande bouw mankeert nog veel.

Zelfs elementaire voorzieningen als dubbel glas ontbreken in veel huizen. Hij heeft zo’n 160.000 woningen van voor 1980 in het vizier waaraan veel moet gebeuren. De helft van deze huizen is eigendom van corporaties, de andere helft is particulier bezit.

Slimme financieringssystemen
Smit wil niet met energiebesparende maatregelen wachten tot een verder gestegen energieprijs bewoners vanzelf dwingt de tering naar de nering te zetten.

Dat dit nog lang kan duren, blijkt uit de constatering dat de energie-inefficiëntie al jaren hardnekkig in stand blijft. Met slimme financieringssystemen die de bewoners direct voordeel bieden, hoopt Smit deze impasse te doorbreken.

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink