Rob Roggema: "Nederland is nog niet echt integraal bezig op het gebied van klimaatadaptatie"

Onderzoeker Rob Roggema en Erwin Vrensen een eervolle vermelding voor hun inzending van de ontwerpcompetitie van de San Francisco Bay Area.

De San Francisco Bay Conservation and Development Commission (BCDC)  organiseerde een prijsvraag om oplossingen aan te dragen voor de stijgende zeespiegel.

Als enige inzending buiten Noord-Amerika ontvingen Rob Roggema(ir. at Province of Groningen, TU Delft en de Universiteit van Wageningen) en Erwin Vrensen (grafisch ontwerp) een eervolle vermelding voor hun inzending van de ontwerpcompetitie van de San Francisco Bay Area. In totaal zijn er 130 ontwerpen uit 18 landen ingediend.

Onderdelen vereisen eigen adaptatie
De ontwerpcompetitie werd georganiseerd door de BCDC en het ging hen er om om ideeën en ontwerpen te genereren die omgaan met een stijgende zeespiegel (16-54 inch aldaar). Roggema: “Er werden ontwerpen gevraagd voor de gehele bay area, die ingaan op de mogelijke inrichting van het gebied, anticiperend op de zeespiegelstijging.”

Bijdrage
Roggema: “Onze bijdrage ging erover de bay in te delen na onderdelen, die elk hun eigen adaptatie vereisen, e.e.a. afhankelijk van de natuurlijke gesteldheid en de aanwezige functies. Zo ontstaat een dna van de bay, waarin vervolgens elk deel zijn eigen ontwerpoplossing genereert. De doorsnedes bij de inzending laten dat zien.” (Zie PDF, red.)

Waardevolle wetlands
De ontwerpoplossingen gaan niet alleen om met zeespiegelstijging maar trachten gelijktijdig twee ander majeure problemen van de bay area op te lossen: het tekort aan energie en drinkwater.

Roggema: “Er worden dus voorstellen gedaan om duurzame energie op te wekken en drinkwater reservoirs aan te leggen die direct een bijdrage leveren aan het omgaan met een hogere zeespiegel. Verder worden waardevolle marshlands en vliegvelden beschermd en onder water komende plains omgevormd tot ecologisch waardevolle wetlands.”

Met deze prijsvraag besteed de BCDC aandacht aan adaptatie en ook de mayors office is van plan een adaptatiestrategie te ontwikkelen. Binnenkort wordt daar zelfs een speciaal iemand voor aangesteld. Overigens zijn veel Nederlanders, vooral vanuit de deltacommissie, daar actief en hebben veel contacten.

Klimaatadaptatie ingeburgerd?
Roggema vindt niet dat klimaatadaptatie inmiddels een ingeburgerd begrip is. “Ik zou zeggen dat er nog wel veel moet gebeuren, zoals in San francisco, omdat adaptatie in deze prijsvraag toch vooral gezien werd als omgaan met risico vanuit zee (oerstromingen) terwijl het een veel meer geïntegreerde opgave is.”

“Dat euvel speelt overigens in Nederland net zo,” meent Roggema. “”Ik zou zeggen dat er wel wat meer aandacht in de media mag komen over hoe we ons aanpassen. Nederland is beslist een goed voorbeeld, maar we zijn ook nog niet echt heel erg integraal bezig. Binnenkort in mijn nieuwe boek (adaptation to climate change: a spatial challenge, springer, augustus 2009) veel meer over te lezen..."

PDF Rob Roggema

Overige winnaars
PDF Wright Huaiche Yang + J. Lee Stickles

PDF Derek James Hoeferlin + Ian Caine

PDF SOM

Afbeelding: Inzending SOM

Meer informatie klimaatadaptatie

Tekst: Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink