Bouwen voor wonen en zorg

In dit boek van Noor Mens en Cor Wagenaar wordt het krachtenveld waarin de ouderenzorg gestalte krijgt, door middel van een historisch onderzoek, in beeld gebracht.

Deze publicatie kwam tot stand op initiatief van Universitair Medisch Centrum Groningen (Stichting Thomassen à Thuessink), Vereniging Het Zonnehuis en College bouw zorginstellingen. Het onderzoek en het schrijven van de teksten vond plaats onder auspiciën van Stichting Architecturalia.

Noodzaak tot bezuiniging
Vanaf 1945 werd het ontwikkelen van specifieke woonvormen voor ouderen een speerpunt in het ouderenbeleid en een toetssteen van het ideaal van de verzorgingsstaat. Nergens werden er zoveel specifieke voorzieningen voor ouderen gebouwd als in Nederland.

De verschillende typen onderscheidden zich vooral op het vlak van de integratie van zorgvoorzieningen. Kritiek op het institutionele karakter van de ouderenzorg en de noodzaak tot bezuiniging brachten sinds de jaren zeventig een ontwikkeling op gang die uiteindelijk zou leiden tot het scheiden van wonen en zorg. De wijk werd steeds nadrukkelijker het kader waarbinnen een rijkgeschakeerd palet aan voorzieningen op elkaar worden afgestemd.

Actueel
De architectuur van wonen en zorg voor ouderen staat ook vandaag de dag volop in de belangstelling. In dit boek wordt het krachtenveld waarin de ouderenzorg gestalte krijgt door middel van een historisch onderzoek in beeld gebracht.

In thematische essays worden bijzondere ontwikkelingen uitgediept, zowel in tekst als in beeld. Een vijftigtal bijzondere projecten wordt vervolgens in detail beschreven en aan de hand van veel beeldmateriaal gepresenteerd.

Dit boek geeft daarmee niet alleen een overzicht van vijfenzestig jaar ouderenhuisvesting, maar ook inzicht in enkele opvallende karakteristieken van de naoorlogse woningbouw in Nederland.

De architectuur van de ouderenhuisvesting
Bouwen voor wonen en zorg
Auteurs: Noor Mens en Cor Wagenaar
Vormgeving: Joseph Plateau
Geïllustreerd (zw/w en kleur), Gebonden,
352 pagina's, Formaat: 24 x 30 cm
Nederlandse editie / ISBN 978-90-5662-680-8
Prijs  € 45,00

Bestellen

Deel dit artikel

permalink