Alweer uitzonderlijke smelt Noordpool

Gedurende de eerste helft van juli daalde de ijsuitbreiding rond de Noordpool sneller dan vorig jaar, maar niet zo snel als in het recordjaar 2007.

Vorig jaar belandde op de tweede plek sinds metingen begonnen en vormt daarmee een onderdeel van de onmiskenbare trend: een gestage afname van het ijs, getuige de reeks van satellietmetingen sinds 1978. Weinigen weten dat juist vorig jaar uiteindelijk het échte smeltrecord bracht, namelijk het absolute minimum in ijsvolume.

Want over de jaren trekt het ijs niet alleen noordwaarts terug, maar wordt het resterende ijs ook steeds dunner – en daarmee kwetsbaarder voor verdere smelt.

Oppervlakterecord
Volgens het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center komt dit jaar ook het oppervlakterecord weer in zicht. Op 21 juli bedroeg de totale ijsuitbreiding 8,28 miljoen vierkante kilometer, voorlopig 617.000 vierkante kilometer meer dan in 2007, maar minder dan vorig jaar.

Als de huidige El Niño doorzet kan ook de Noordpool al rond september een golf extra warme lucht verwachten. Het jaarlijkse ijsminimum valt in die maand.

Bron: hier.nu

Deel dit artikel

permalink