'Nederlandse klimaat zal sterk veranderen'

De scenario’s die het KNMI in 2006 voor het toekomstige klimaat in Nederland heeft uitgebracht, zijn getoetst aan de nieuwste nationale en internationale inzichten.

De resultaten daarvan staan beschreven in een brochure die het KNMI [gisteren publiceerde]. Uit deze evaluatie blijkt dat het klimaat in Nederland sterk verandert én dat de toekomstbeelden van het KNMI uit 2006 de meest waarschijnlijke veranderingen goed weergeven.

Afkalvende ijskappen
Klimaatscenario’s zijn beelden van het toekomstige klimaat, die aangeven in welke mate temperatuur, neerslag, wind en zeeniveau kunnen veranderen. Ze zijn de basis voor maatregelen om onze samenleving voor te bereiden op en zo mogelijk aan te passen aan klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan betere waterkeringen, riolen die sneller water af kunnen voeren of aanpassingen aan gebouwen om hitte in steden te bestrijden.

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat de grote ijskappen op West-Antarctica en Groenland snel afkalven, Nederland en West-Europa snel opwarmen en dat de hevigheid van extreme buien toeneemt. Deze verandering in klimaat gaat deels sneller dan verwacht.

Scenario's
Toch blijven de vier KNMI-klimaatscenario’s uit 2006 volledig overeind. Hoe kan dat? Bij het opstellen is geanticipeerd op een aantal recente ontwikkelingen en rekening gehouden met de onzekerheid. De veranderingen vallen nog grotendeels binnen de marges van deze scenario’s.

Brochure Klimaatverandering

Deel dit artikel

permalink