Symposium duurzaam aanbesteden

Op 17 september a.s. organiseert Milieucentrum de Broeikas een symposium over “duurzaam aanbesteden”. Het symposium vindt plaats in het Huygens gebouw van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De overheid zet de komende jaren stevig in op duurzaam inkopen. De overheid is een belangrijke opdrachtgever voor bouwprojecten in Nederland. Je zou kunnen zeggen dat de overheid diensten van bouwondernemers inkoopt. En ook daaraan kunnen (en moeten) eisen met betrekking tot duurzaamheid worden gesteld.

Zeker bij wat grotere projecten is niet op voorhand duidelijk welke criteria realistisch zijn. SenterNovem is bezig criteria voor duurzaam inkopen te ontwikkelen, maar minister Cramer heeft onlangs besloten juist het aanbesteden voorlopig buiten beschouwing te laten.

Desalniettemin wordt er in de bouwwereld wel degelijk over nagedacht. Met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd blijven ook veel overheden op zoek naar verbeteringen voor het milieu. In het aanbestedingstraject moeten beiden elkaar vinden.

Traditioneel stelde de overheid als vragende partij een bestek op. De marktpartij die dit bestek het goedkoopst kon uitvoeren kreeg in de regel de opdracht. Naarmate de overheid meer eisen stelde in het bestek, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid, werd de prijs hoger. De vraag is of dit het meeste rendement oplevert voor het milieu.

Veel bedrijven zijn actief in de zoektocht naar betere oplossingen voor het milieu. Een aanbestedingstraject dat ruimte biedt aan bedrijven om met nieuwe oplossingen te komen zou wel eens meer kunnen opleveren. Bedrijven worden zo gestimuleerd hun expertise in te zetten bij de zoektocht naar nieuwe oplossingen.

Met elkaar in gesprek
Het symposium wil opdrachtgevers en bouwers uitnodigen met elkaar in gesprek te gaan om te onderzoeken waar de kansen liggen. En welke (aanbestedings-)trajecten gevolgd kunnen worden om die kansen optimaal te benutten.

Meer informatie: De broeikas

E-mail
U kunt ons op het volgende email adres bereiken: info@debroeikasnijmegen.nl In verband met vakantie zal op uw email mogelijk met enkele dagen vertraging worden gereageerd.

Deel dit artikel

permalink