Energieneutrale woningen versneld gebouwd

Wooncorporatie Wonion uit Varsseveld bouwt in Ulft vijftig energieneutrale woningen versneld.

Wonion kan door een innovatieve manier van aanbesteden en met hulp van de gemeente al in 2010 beginnen met de bouw van het duurzame project. De oorspronkelijke planning was 2011.

Vijf consortia
Bij de aanbesteding hebben constructeurs, installateurs, architecten en leveranciers verschillende consortia gevormd. De vijf consortia presenteerden aan Wonion, gemeente Oude IJsselstreek én elkaar hun plannen en budgetten.

Nog uitzonderlijker is dat de selectiecommissie die het winnende consortium heeft gekozen, vergaderde in het bijzijn van de consortia en alle overige belangstellenden. De gemeente Oude IJsselstreek wil in de toekomst de ‘eigen projecten’ ook op deze manier aanbesteden.

Duurzaamheidsslag

In juni 2009 presenteerden acht Achterhoekse gemeenten samen met wooncorporaties en welzijnsorganisaties hun plannen om projecten versneld uit te voeren en te voorzien van een extra duurzaamheidsslag. Een belangrijk doel hierbij is het geven van een economische impuls aan de Achterhoek.

Versnellingstafels
Het idee achter de versnelde aanleg van de energieneutrale woningen komt voort uit de zogeheten ‘versnellingstafels’, waarbij politici, ambtenaren en wooncorporaties bij elkaar aan tafel zitten om de gevolgen van de kredietcrisis zoveel mogelijk te beperken.

Deel dit artikel

permalink