Woningbouw nu al 80% Cradle to Cradle

Met de huidig beschikbare bouwmaterialen kan nu al voor 80% worden gebouwd volgens het Cradle to Cradle concept. Dat blijkt uit een afstudeeronderzoek van Daniël Tulp. Aanstaande vrijdag een exclusief interview met Daniël op www.duurzaamgebouwd.nl

Het Cradle to Cradle concept is een nieuwe trend binnen duurzaam ontwikkelen. Maar blijkt door de complexiteit en de vele betrokken vakgebieden lastig te vertalen naar praktische toepassingen in de bouwsector.

Nieuw instrument
Om een bijdrage te leveren aan de toepassing van het concept in de nieuwbouw van Nederlandse eengezinswoningen, onderzocht Tulp onder begeleiding van W/E adviseurs bestaande bouwmaterialen. Met gevels als uitgangspunt.

De bouwmaterialen zijn in kaart gebracht met een nieuw ontwikkeld instrument, dat het mogelijk maakt te bepalen in hoeverre huidige bouwmaterialen voldoen aan het Cradle to Cradle concept.

100% haalbaar
Meest opzienbarende conclusie uit het onderzoek is dat er vandaag de dag al bouwmaterialen op de markt zijn waarmee gevels voor eengezinswoningen kunnen worden ontworpen, die voor 80% voldoen aan het concept. Denk aan leemproducten, houtvezel isolatiematerialen en bepaalde houtsoorten.

Voor het realiseren van 100% Cradle to Cradle woningen zijn volgens Tulp zeker mogelijkheden, zoals de ontwikkeling van polymeren uit CO2 en het verbeteren van recycleprocessen voor materialen als staal.

Deel dit artikel

permalink