Led-licht voor Eindhovense Lichttoren

Na maanden van uitproberen, rekenen en opnieuw uitproberen, baadt de Eindhovense Lichttoren in een zee van nieuw ledlicht. Philips Lighting en het Eindhovense bedrijf Mansveld Installatietechniek ontwierpen en maakten de verlichting.

Lichttoren-eigenaar De Nieuwe Combinatie (een samenwerking van woningcorporatie Trudo en bouwbedrijf Van Straten) gaf de opdracht.

Duur, maar duurzaam
Kosten: zo'n twee ton. Volgens directeur Bernard Wijnings van De Nieuwe Combinatie is het een dure, maar ook duurzame investering. "Ledlicht gaat vier keer zo lang mee en verbruikt slechts vijftien procent van de energie die een traditionele lamp verbruikt."

Hij vertelt ook dat het een ingewikkelde klus was. "Want we wilden het gebouw verlichten zonder dat de bewoners van de woningen in het gebouw verblind worden." In feite is sprake van vier verlichtingssystemen.

Van oranje naar blauw
Het nieuwe stadspark op het Lichttorenplein heeft zeven 'ledlijnen' in de bestrating. Het hele Lichttorencomplex wordt rondom aangelicht door 95 armaturen. Het torentje zelf wordt nog eens extra belicht door 65 armaturen vanaf het hoger gelegen terras van de bewoners.

En natuurlijk brandt er licht in de befaamde toren: 70 armaturen die verglijden van oranje naar blauw en weer terug. De kleuren herinneren aan de duurproeven met Philipslicht die hier plaatsvonden. "Maar als PSV kampioen wordt, zullen we tijdelijk rood en wit licht laten branden", belooft Wijnings.

Bron: Eindhovens Dagblad

Deel dit artikel

permalink