2 miljoen euro subsidie voor TU Delft

De TU Delft krijgt €1.950.000 van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een nieuw onderwijsprogramma voor excellente Bachelor studenten, Challent genaamd.

De subsidie is toegekend in het kader van het Sirius programma van het ministerie, om excellentie in het Hoger Onderwijs te bevorderen. Challent past bij de internationale ambities van de TU Delft: de universiteit verwacht aantrekkelijker te worden voor topstudenten en -wetenschappers.

Studenten
Verwacht wordt dat 5 tot 7% van de bachelorstudenten van de TU Delft aan Challent zullen gaan deelnemen. Studenten hebben zelf in grote mate meegewerkt aan de ontwikkeling ervan. Daarbij gaven ze aan dat ze graag met elkaar en met excellente wetenschappers willen samenwerken, over de grenzen van opleidingen heen. Ook hechten ze belang aan een internationale component en een link met het bedrijfsleven. Sommige studenten willen zich juist extra verdiepen in het onderzoek.

Community
Het Challent programma bestaat uit een deel bij de eigen opleiding van de student en een algemeen deel. Het algemene deel is gericht op academische vorming, verbreding, persoonlijkheidsontwikkeling, leiderschap en ondernemerschap.

De vorming van een Community van excellente studenten en hun begeleiders is hierbij een belangrijk aspect. De excellente studenten uit alle opleidingen komen samen om te werken aan bijvoorbeeld multidisciplinair onderzoek in samenwerking met publieke en private partijen, opdrachten van het TU-brede platform Duurzame Ontwikkeling of projecten die ze zelf opzetten.

De studenten bouwen zo een netwerk van andere topstudenten, wetenschappers en aansprekende personen uit het bedrijfsleven. Daarnaast krijgen de studenten een programma aangeboden waarbij ze zich bijvoorbeeld verdiepen in de rol van technologie in de samenleving.

De invulling van Challent per opleiding kan variëren, waarbij nauw wordt aangesloten bij de voorkeuren van de studenten.

Motivatie
Het Challent programma komt bovenop het normale studieprogramma. Deelnemers zullen er dus vaak ’s avonds en in het weekend tijd in investeren. Volgens de studenten die betrokken zijn bij het ontwikkelen van Challent is dat geen probleem. De deelnemers worden uitgenodigd op basis van hun studieresultaten en –voortgang en motivatie.

Op dit moment loopt een pilot bij de opleidingen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek. De komende jaren zullen de andere opleidingen ook een programma starten.

Bron: TU Delft

Deel dit artikel

permalink