Discussie Linkedin-groep: Verplicht Cursus Duurzaam Bouwen

In de Linkedin Groep van Duurzaam Gebouwd is de afgelopen weken een discussie gevoerd over de stelling: ‘Stel een cursus Duurzaam bouwen voor iedereen in de bouwkolom verplicht’. Hieronder een samenvatting van deze discussie.

Er is een nijpend tekort aan vakkennis over duurzaam bouwen. De gemeente Den Haag wil nu dat ‘medewerkers uit de bouwkolom’ zich laten bijscholen in duurzaam bouwen. Meer vakkennis op dit gebied is nodig om de doelstelling te realiseren van een klimaatneutrale stad in 2050.

Stel zo'n cursus verplicht voor ambtenaren, maar ook voor projectontwikkelaars, architecten, medewerkers van bouwbedrijven, bouwvakkers, enzovoorts. Een verplichting van een cursus duurzaam bouwen heeft alleen maar voordelen, toch? Een beetje extra kennis over duurzame mogelijkheden en onmogelijkheden doet niemand kwaad.

Arie van der Ent is onafhankelijk marketing en advertentie professional. Hij meent dat iedere vorm van scholing, op welk gebied dan ook, altijd welkom is. Hij denkt dat allereerst het begrip 'duurzaam' eens goed moet worden gedefinieerd. Van der Ent denkt dat 'duurzaam' niet alleen klimaatgerelateerd is, zoals in de inleiding wordt gesuggereerd.

Nick Marks lijkt het fantastisch wanneer het gerealiseerd kan worden dat duurzaam bouwen een status krijgt, gelijk aan de kennis over bijvoorbeeld het bouwbesluit. Deze senior project manager van Mecanoo architecten vindt het wel een cruciaal punt om vast te stellen wat duurzaam bouwen precies inhoudt en om dit voor alle partijen gelijk te stellen. Want alle initiatieven van de afgelopen tien tot vijftien jaar hebben er nog niet eens toe geleid dat fout hout uit de bouw geweerd is of dat gemeenten een duurzaam bouwen-beleid hebben, dat voor hun eigen gebouwen wordt opgelegd.

Marks denkt dat we beter de basisregels, ook volgens Europese normen, goed moeten vastleggen, integraal en verplicht toepassen en tot slot aanvullen. De cursus zou dan moeten gaan over wat er wettelijk is vastgelegd en niet over Cradle to Cradle-principes waar volgens Marks toch niets mee wordt bereikt.

Ronald Serné is bouwer van een zero energy house (zie www.nulwoning.nl). Hij is ook van mening dat het begrip duurzaam moet worden gedefinieerd. Serné vindt dit overigens ook opgaan voor andere definities zoals passief huis, nulwoning, pluswoning, nulwijk enz. In Duitsland en België kunnen ze exact aangeven wat de certificering is van een passiefhuis. In Nederland worden de woorden commercieel gebruikt of voor publiciteitsdoeleinden, terwijl een ieder zelf mag invullen wat hij daaronder verstaat. Opleidingen zijn hard nodig voor iedere medewerker in de bouwkolom.

Serné denkt dat dit op zich al een revolutie is. Hij vraagt zich dan ook af wanneer de gemiddelde timmerman of metselaar voor het laatst naar een bijscholingcursus is geweest?

Rob Bos is eigenaar en creatief directeur van eco-logisch. Hij meent dat duurzaam bouwen begint bij de architect en degene die de vergunning geeft. Als die van overtuigd zijn dat het gekozen duurzame pad in orde is dan is het aan de bouwgroothandel om de bouwers en schilders te faciliteren en de ergste angsten voor de nieuwe materialen weg te nemen. Bos denkt dat de veranderingen zo snel gaan dat opleiden en certificeren nauwelijks zin hebben gezien de snelheid waarop momenteel nieuwe milieuvriendelijke materialen worden aangeboden.

Bos merkt dat jonge timmermannen( ZZPers) en jonge aannemers zich heel goed ingelezen hebben en er veel vanaf weten en duurzaam bouwen als verkoopargument gebruiken. De enige beroepsgroep in de bouwkolom die erg achterop raakt zijn de schilders en stucadoors die aan deze vernieuwing niet mee doen. Bos denkt dat je dit ook niet op met scholing of regels oplost en geeft als voorbeeld de regelgeving inzake oplosmiddelen in verf waar niemand zich wat van aantrekt.

Aanmelden voor de Linkedin-groep kan door op de homepage de Linkedin-button aan te klikken.

Deel dit artikel

permalink