Van der Most lanceert crisisplan

Ondernemer Hennie van der Most die twee jaar geleden een banenplan tegen jeugdwerkloosheid lanceerde, heeft nu een plan bedacht om Nederland uit de crisis te trekken. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Afgelopen vrijdag heeft hij zijn 'crisisplan' gepresenteerd aan de ambtelijke top van het ministerie van Economische Zaken. Het kabinet moet volgens de eigenaar van groothandels, horeca en pretparken op grote schaal grond opkopen. Zo worden miljarden vrijgemaakt om bankleningen af te lossen en ondernemers krijgen de kans om weer te investeren.

Van der Most: "'Minister Bos heeft de banken miljarden gegeven. Als de crisis verdiept, raakt hij die kwijt of hij heeft miljarden extra nodig. Bos kan beter grond opkopen. Daar wordt iedereen beter van." In zijn crisisplan worden met de grondopbrengsten hypotheken afgelost. Ondernemers en huiseigenaren kunnen een deel daarvan investeren als alternatief voor bankkredieten die moeilijk te krijgen zijn. Zo kan ook de bouw worden aangejaagd.

"Bos financiert de aankopen door pacht te heffen en plaatst de grond door naar pensioenfondsen", zegt Van der Most. "Minister Van der Hoeven heeft enthousiast gereageerd op mijn plan. Iedereen wordt er beter van, ook de overheid."

Ongezonde grondsituatie

De grondverkoop is vrijwillig en na de crisis moet terugkoop mogelijk zijn. Van der Most voorziet wel weerstand bij grondbezitters. "Dat is niet erg. De grondsituatie in Nederland is heel ongezond door al dat gespeculeer. Dat is ook schadelijk voor de bouw. Juist in deze crisistijd moet er worden gebouwd."

Deel dit artikel

permalink