Oplossingen waterproblematiek steden

TU-studente Anke Poelstra heeft de eerste prijs gekregen van de New Generation Competion van de Henry Hudson 400 foundation. Zij biedt enkele oplossingen voor de waterproblematiek in steden.

Gebruik regenwater voor het doorspoelen van toiletten en betrek bewoners bij het ontwikkelen van een duurzame delta: oplossingen waarmee TU-studente Anke Poelstra de eerste prijs van de New Generation Competion van de Henry Hudson 400 foundation toegekend heeft gekregen. In deze competitie werden studenten uitgenodigd om innovatieve oplossingen aan te dragen voor de waterproblematiek van stedelijke gebieden.

Duurzame Delta
Volgens Anke kan een duurzame delta niet ontwikkeld worden zonder de betrokkenheid van de inwoners. “Mensen zijn zich vaak niet bewust van de (stedelijke) watercyclus en haar uitdagingen. Een simpel systeem dat regenwater van daken opvangt en dat verbindt met de toilet kan ervoor zorgen, samen met een actieve houding van overheid en watermanagers, dat mensen zich meer bewust worden van de watercyclus en hun invloed erop, en heeft directe voordelen doordat minder water centraal gereinigd hoeft te worden en de run-off van regenbuien wordt vertraagd”.

Doordacht
De vijfkoppige jury was zeer lovend over het werk van Anke en noemde het plan origineel, doordacht en levensvatbaar. Op 10 september ontvangt Anke de prijs, in aanwezigheid van prins Willem Alexander, tijdens de conferentie H209 in New York City. Anke heeft een geldbedrag van 5000 dollar gewonnen en een stageplek in de zomer van 2010.

H209
Nederlandse en Amerikaanse milieu- en waterprofessionals grijpen: "NY400", de viering van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en New York aan om gezamenlijk de wateruitdagingen aan te pakken voor deltagebieden als New York en Nederland. Op 9 en 10 september vormt het Liberty Science Center (New York City) het podium voor 'H209 Forum: Water Challenges for Coastal Cities'.
Het thema van de conferentie is het verbinden van stedelijke deltagebieden als Nederland, Louisiana, Californië, Florida en nu ook New York. Centraal staat de spanning die ontstaat op deze gebieden, die almaar dichter bevolkt worden door hun economische ontwikkeling en tegelijkertijd in groeiende mate moeten inspelen op de gevolgen van klimaatverandering.

400 jaar
2009 staat in het teken van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en New York. De ontdekking van het eiland Manhattan door Henry Hudson wordt aan beide zijden van de oceaan aangegrepen om de banden tussen de VS en Nederland aan te halen. New York staat in de week van 8-13 september bol van de gezamenlijke activiteiten en evenementen.

Meer informatie
Voor meer informatie:  www.ny400.org en www.henryhudson400.com

Deel dit artikel

permalink