Eerste duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw gelanceerd

BREEAM-NL Nieuwbouw is een feit. Het is het eerste - voor de Nederlandse markt geldende - duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw dat internationaal meetelt.

Gisteren stemde het bestuur van de Dutch Green Building Council (DGBC) in met de lancering van het beoordelingssysteem, waarop de bouwwereld al enige tijd wacht.

Duurzaamheid zichtbaar

BREEAM-NL Nieuwbouw maakt volgens de DGBC duurzame gebouwen zichtbaar in de markt. “Gebouwen met het keurmerk staan vanaf nu garant voor een hogere return on investment dan niet-duurzame gebouwen”, aldus DGBC-bestuursvoorzitter Jaap Gillis (Redevco).

“Het BREEAM-NL Nieuwbouwkeurmerk wordt een kenmerk van nieuwe gebouwen die de Nederlandse nationale regelgeving op het gebied van Duurzaamheid overstijgt. Publieke en private partijen die meer doen dan wettelijk is voorgeschreven, kunnen zich met BREEAM-NL Nieuwbouw onderscheiden van partijen die slechts de algemeen aanvaarde regelgeving als basis gebruiken.

Beginnen met certificeren
De DGBC koestert de stille hoop om op de eerstvolgende participantenbijeenkomst, 15 oktober 2009, al het eerste officiële certificaat te mogen uitreiken. Organisaties die van maart tot juni meewerkten aan de pilotpojecten krijgen voorrang bij het behalen van een certificaat.

Continu blijven verbeteren
Het beoordelingssysteem dat nu is gelanceerd heeft de aanduiding Versie 1.0 meekregen. BREEAM-NL Nieuwbouw zal continu verbeteren. Gillis: “De BREEAM-eisen moet sowieso blijven aansluiten op het Bouwbesluit, dat steeds strengere eisen bevat. Het is immers de bedoeling dat BREEAM-NL gebouwen beloont die de duurzaamheidseisen van de overheid overstijgen.”
 
Ervaringen met Versie 1.0 worden gebruikt voor Versie 2.0, die naar verwachting in de loop van 2010 verschijnt. De DGBC nodigt participanten en aangesloten Experts en Assessoren dan ook uit om te reageren: “Wij staan open voor alle positieve én negatieve reacties.”

Helpdesk
Omdat degenen die betrokken zullen zijn bij de beoordelingen (zogenaamde Experts en Assessoren) voor het eerst hun taak gaan uitvoeren, belooft de DGBC er alles aan te doen om hen zo goed mogelijk bij te staan. Er is een helpdesk ingesteld, te bereiken via de DGBC-website (www.dgbc.nl).

Steeds verder verduurzamen
De DGBC is een non-profitorganisatie met als ultiem doel blijvende en steeds verdergaande verduurzaming van de Nederlandse gebouwde omgeving. “Het BREEAM-NL Nieuwbouwkeurmerk is een middel om dit doel te bereiken. Het is dus niet de bestaansreden van de organisatie”, legt Gillis uit.

Meer keurmerken
Naast dit keurmerk werkt de DGBC inmiddels ook aan een keurmerk voor bestaande gebouwen: BREEAM-NL Bestaande Bouw, en één voor de beoordeling van (her)ontwikkelingsgebieden: BREEAM-NL Gebied.

Verder maakt de organisatie veel werk van de bevordering van aandacht voor Duurzaamheid in het onderwijs, waarbij ze nauw samenwerkt met verschillende universiteiten en hogescholen. En achter de schermen vindt er veel plaats rondom de harmonisatie van oudere beoordelingssystemen voor de duurzaamheid van gebouwen met BREEAM-NL.

Deel dit artikel

permalink