Breda duurzaamste gemeente van Nederland

Op de Dag van de Duurzaamheid, woensdag 9 september, heeft wethouder W. Willems van Milieu, Cultuur & Verkeer een duurzaamheidsmeter ontvangen uit handen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Tijdens een presentatie in Den Haag zijn de eerste resultaten bekend gemaakt van de Lokale Duurzaamheidsmeter 2009. Daaruit blijkt dat Breda en Alkmaar de twee koperlopers in Nederland zijn.

Wethouder Willems: “Opnieuw krijgen we hiermee landelijke erkenning voor het beleid dat we in Breda voeren. We hebben de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Zo zijn we inmiddels bezig met het uitvoeren van vijftig projecten om de CO2-uitstoot in onze stad verder terug te dringen. We hebben daarnaast een actief afvalbeleid, stimuleren waar mogelijk duurzaam ondernemen en proberen zo duurzaam mogelijk in te kopen. Maar het kan altijd beter. Zo gaan we bijvoorbeeld de gemeentelijke organisatie nog duurzamer laten werken.”

OVer de duurzaamheidsmeter
Ruim 130 gemeenten hebben meegedaan aan de Lokale Duurzaamheidsmeter 2009. Deze meter laat zien welke ambities en initiatieven gemeenten hebben op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het instrument bestaat sinds 1999 en is ontwikkeld door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking.

De duurzaamheidsmeter meet de prestaties van gemeenten op de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People (burgerparticipatie, sociaal beleid, internationale samenwerking), Planet (klimaat en energie, duurzaam waterbeheer, natuur en milieu) en Profit (duurzame overheid, mobiliteit en bedrijfsleven).

Al vier keer eerder werd Breda uitgeroepen tot duurzaamste gemeente. Eerder gebeurde dat in 2000, 2001, 2002 en 2004.

Meer informatie www.duurzaamheidsmeter.nl

Bron: Gemeente Breda

Deel dit artikel

permalink