Corporaties laten subsidie duurzame energie links liggen

Woningbouwcorporaties hebben tot nu toe nauwelijks gebruik gemaakt van de lopende subsidieregeling voor Duurzame Warmte.

In totaal heeft het ministerie via uitvoeringsorgaan Senternovem rond de 30 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor instellingen of particulieren die een zonneboiler of een warmtepomp laten installeren. Tot nu toe is er 8,6 miljoen euro toegekend.

Calculerende burger
In plaats van corporaties meldden zich wel opvallend veel particulieren voor de subsidie, waarbij vooral de aanvraag van 7 vierkante meter populair bleek. De calculerende burgers hadden namelijk al snel uitgerekend dat dit met 2000 euro bijna het dubbele opleverde dan de voor particulieren gebruikelijke zes meter.

Liever grote instellingen
Het ministerie van EZ wilde met de subsidie juist grotere instellingen als de gemeentelijke corporaties bewegen om warmtepompen of zonneboilers te installeren. Zo zouden bijvoorbeeld woningcorporaties op flats en appartementencomplexen grote zonneboilersystemen kunnen plaatsen. Speciaal hiervoor maakte het ministerie onderscheid tussen grote projecten en kleine projecten: boven de 6 vierkante meter werd dan ook relatief meer geld uitgekeerd dan voor projecten daaronder.

Regeling aangepast
Om te voorkomen dat de pot hierdoor wel heel snel leeg zou lopen heeft het ministerie de regeling aangepast: inmiddels staat er ongeacht de grootte van het project een vast subsidiebedrag van 125 euro per geproduceerde GigaJoule, aldus De krijger.

Het kan nog
De regeling is officieel per 1 september gesloten. Maar degenen die alsnog een greep willen doen naar de 20 miljoen die nog in kas is, kunnen zich nog tot eind van dit jaar melden. "Dat gaat met terugwerkende kracht", aldus woordvoerder Stefan de Krijger van Senternovem.

Formulieren
Hij zei niet te weten waarom de corporaties zich nog nauwelijks hebben ingeschreven. "Misschien zijn ze nu wel bezig om de formulieren in te vullen". Het ministerie moet nog beslissen wat er gebeurt met het geld dat na 31 december nog over is.

Deel dit artikel

permalink