Cramer strijdt tegen overbodige verlichting

Minister Cramer (Vrom, PvdA) trekt komend jaar ten strijde tegen overbodige verlichting. Samen met provincies en het Platform Lichthinder gaat zij een plan maken dat moet leiden tot ‘donkerte-beleid’.

Het aanpakken van overbodige verlichting past in het streven van de minister om het energieverbruik terug te dringen. In 2010 moet dit onder meer leiden tot verdere besparingen op straatlantaarns.

Klimaatbeleid
Het energiebeleid maakt deel uit van het in Cramers begroting allesoverheersende klimaatbeleid. De minister wil dat komend jaar in totaal 300 gemeenten klimaatplannen gaan uitvoeren die zijn gericht op het midden- en kleinbedrijf. Nu zijn dat er nog 180.

'Immense opgaven'
Via de monitor Schoon en Zuinig zal de Kamer voortaan jaarlijks worden geïnformeerd over de voortgang van het klimaatbeleid. Cramer beschouwt het als een grote uitdaging: "De geschetste opgaven zijn immens, maar tegelijkertijd passen ze bij Nederland. De historische vergelijking met de inpoldering van Holland, de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken dringt zich op. Zoals wel vaker brengt een crisis, in dit geval een klimaatcrisis, het beste in ons boven."

Foto: 'Nacht' in het Westland

Deel dit artikel

permalink