Stimuleringsfonds energiebesparing Bestaande Bouw

Vanwege de kredietcrisis en om de bouwsector een impuls te geven hebben de drie noordelijke provincies geld in het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling gereserveerd om een Stimuleringsfonds energiebesparing Bestaande Bouw te realiseren.

Het voorstel voor een stimuleringsfonds zal in oktober worden ingediend en zal bij goedkeuring leiden tot een stimuleringsfonds begin 2010. Het fonds zal zich richten op particuliere woningeigenaren (maatregelen) en op woningcorporaties (projecten).

Vooruitlopend op dit fonds wordt gekeken of met de eigen cofinanciering alvast gestart kan worden met een fonds voor particuliere woningeigenaren. Dit zou 1 november kunnen starten. De noordelijke provincies investeren zelf gezamenlijk 6,75 miljoen.

Het fonds ondersteunt de werkzaamheden in de bouwsector en draagt eveneens bij aan de ambities van Noord-Nederland met betrekking tot milieu, energie en betaalbaarheid van wonen.

Hybride EPC
Een afspraak uit het Energieakkoord Noord-Nederland tussen provincies en rijk is dat in Noord-Nederland de energienorm versneld wordt aangescherpt. Dit traject is ingezet in overleg met verschillende marktpartijen die aangaven dat randvoorwaarden zijn: behoud van een gelijk speelveld en een methodiek die zorgt dat daadwerkelijke energiebesparing beloond wordt en die beter hanteerbaar is voor de bouwpraktijk.

Juli 2010
Op het moment wordt hard gewerkt om iedereen voor te bereiden op de hybride EPC 0,5: marktpartijen, woningcorporaties en gemeenten. In samenspraak met al deze partijen wordt ook gewerkt aan de hybride EPC. Ook vanuit de bouw kijken verschillende ondernemers intensief mee. Het ziet er naar uit dat in de nieuwe manier van werken de isolatiewaarde van de ´schil´ flink zwaarder gaat wegen (en ´techniek´ minder).

De nieuwe methode zal de komende maanden worden vastgesteld (na afstemming met VROM). Deze zal zo spoedig mogelijk daarop beschikbaar zijn via de sites van de provincies, de site van Bouwend Nederland, etc. Vervolgens zal er o.a. via gemeenten nadere voorlichting worden gegeven. Op 1 juli 2010 zal de (hybride) EPC 0,5 gelden voor Noord-Nederland.

Bron Bouwend Nederland

Deel dit artikel

permalink