'Groene' daken voorlopig alleen mét subsidie interessant voor consument

USP Marketing Consultancy deed een onderzoek naar groene daken.

De gemeenten Den Haag, Rotterdam en Groningen verstrekken consumenten flinke subsidies bij de aanleg van een ‘groen' dak (vergoeding tot 67% per m2). Onder woningeigenaren met een plat dak is sprake een behoorlijke potentie m.b.t. de ‘groene' daken; subsidie is daarbij wel een voorwaarde.

Zo zou 3% van woningeigenaren met een plat dak wanneer haar gemeente subsidie zou verstrekken hier gebruik van maken, een kwart (25%) zou hier misschien gebruik van maken. Ruim de helft van deze twee groepen (53%) ziet er echter zonder overheidssubsidie weer geheel van af.

Grotere huizen
Opvallend is dat met name eigenaren van de relatief grotere huizen (2-onder-1-kap en vrijstaande huizen) openstaan voor de gesubsidieerde aanleg van ‘groene' daken. Bijna één op de 20 van deze woningeigenaren (4%) zou gebruik maken van de subsidieregeling en 3 op de 10 (30%) doet dit misschien. Dit en meer blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 1.200 huiseigenaren met een plat dak.

Subsidie nodig
Potentie is er, maar subsidie is vooralsnog een voorwaarde om consument in beweging te krijgen. De Almeerse PvdA wil in Almere een miljoen bomen gaan plaatsen op woningdaken. Ook zijn er steeds meer gemeenten (o.a. Den Haag, Rotterdam en Groningen) die aan particulieren subsidie verstrekken voor de aanleg van een ‘groen' dak (gras, mos, vetplanten, struiken). Deze subsidie varieert tussen de € 25 en € 30 per m2.

De aanleg van een (extensief) ‘groen' dak kost gemiddeld € 45 m2. Hiermee vergoedt de overheid middels subsidie dus maximaal 67% van de kosten per m2. Momenteel heeft 2% van de woningeigenaren met een (deels) plat dak reeds een ‘groen' dak.

Nog geen groen dak
Van de huishoudens die nog geen ‘groen' dak hebben, zegt 2% gebruik te willen maken van de overheidssubsidie indien deze in zijn/haar gemeente zou worden aangeboden. Naast deze groep is er nog een groot deel (25%) dat misschien van de subsidie gebruik wil maken.

Redenen van deze twijfelaars hebben vooral te maken met behoefte aan meer informatie over het aanleggen van een ‘groen' dak, inzicht in de definitieve kosten en het feit dat men rekening moet houden met de wensen van hun V.v.E. Deze redenen duiden er vooral op dat consumenten nog onbekend zijn met de voor- en nadelen van ‘groene' daken. Hierdoor hebben de subsidiemogelijkheden en overheidscampagnes omtrent ‘groene' daken momenteel nog vooral een bewustwording- en aanjagerfunctie.

Vrijstaande huizen
Vooral eigenaren van de grotere huizen zien ‘groene' daken subsidie zitten Opvallend is dat woningeigenaren van de grotere woningtypen (2-onder-1-kap en vrijstaande huizen) bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in (de subsidieregeling voor) ‘groene' daken. Bijna 1 op de 20 (4%) van de eigenaren zegt gebruik te willen maken van de subsidieregeling, wanneer zijn of haar gemeente deze zou aanbieden (tegen € 30 per m2). Hiernaast zegt nog 30% misschien gebruik te willen maken van de regeling.

Toch blijkt ook onder deze groep de subsidie een belangrijke impuls. Zonder de subsidie zegt namelijk 50% van beide groepen het niet langer interessant te vinden een ‘groen' dak aan te (laten) leggen.

Bron: Vastgoed Journaal

Deel dit artikel

permalink