Gebouwen spelen sleutelrol bij CO2-reductie

Corporate Facility Partners BV (CFP) presenteerde tijdens de 'Green Buildings 2009'-bijeenkomst in Amsterdam de nulmeting voor de Nationale CO2-Benchmark.

Deze benchmark beschikt over de CO2-gegevens van zo’n 50.000 werkplekken in Nederland. Volgens de nulmeting stoot elke werkplek jaarlijks vijf ton CO2 uit. Daarmee zijn kantoorgebouwen verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot in Nederland.

Verdeling
Mobiliteit is verantwoordelijk voor 22 procent van de uitstoot per werkplek. De rest wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van elektriciteit (37 procent) en verwarming (6 procent).

Footprint
Directeur Bram Adema: “Gebouwen nemen na de industrie de grootste plek in op de Nederlandse CO2-footprint. Het is relatief eenvoudig om de uitstoot van gebouwen te reduceren, door bijvoorbeeld de huurconstructie aan te passen. Wanneer huurder en eigenaar om tafel gaan om te kijken hoe ze zo rendabel mogelijk CO2 kunnen reduceren en kosten besparen, ligt er een wereld open. Gebouwen spelen een sleutelrol bij de CO2-reductie van Nederland.”

Congres
Tijdens het congres 'Green Buildings 2009' werden concrete successen en toekomstige ambities van onder andere de Rijksgebouwendienst, het Wereld Natuur Fonds en de Gemeente Amsterdam gepresenteerd. Het congres werd georganiseerd door Corporate Facility Partners en 3M. Er waren meer dan 250 professionals uit vastgoedwereld en facility management aanwezig.

Bron: De ondernemer

Deel dit artikel

permalink