Bouwlokalen over klimaatneutrale aanpak

Dit najaar organiseert SBR drie nieuwe series BouwLokalen. Tijdens deze gratis bijeenkomsten krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de bouw voorbeelden gepresenteerd van drie thema’s: Innoveren juist nu, Klimaatneutraal Bouwen en Duurzaam Inkopen.

Op 12 oktober gaat de tweede serie van start. Met deze serie laat BouwLokalen met duidelijke voorbeelden zien hoe Nederland klimaatneutraal ‘gaat’.

Carbon footprint
Klimaatverandering… iedereen houdt er inmiddels rekening mee en probeert zijn ‘Carbon-footprint’ te verkleinen. In Nederland zijn gebouwen verantwoordelijk voor zo’n 35 procent van de uitgestoten broeikasgassen. Die hebben vooral te maken met verwarming en ventilatie. Die veroorzaken ook het zogeheten ‘warmte-eiland-effect’, dat stelt dat het in een grote stad gemiddeld warmer is dan op het nabijgelegen ‘platteland’.

Dat is grotendeels terug te voeren op de behoefte aan koeling in de zomer en verwarming in de winter. Om hier wat aan te doen, moet je ‘klimaatneutraal bouwen’, oftewel zorgen dat je gebouw zijn uitstoot volledig compenseert.

Haalbaar en betaalbaar
Enkele jaren geleden leek dat nog bijna science fiction. Maar het gaat snel. Klimaatneutraal doe je inmiddels niet alleen meer om het milieu of voor de (klein)kinderen, maar ook vanwege leverzekerheid en om wonen betaalbaar te houden. Bovendien vragen steeds meer opdrachtgevers om klimaatneutrale gebouwen.

Met slimme financieringsconstructies, nieuwe verdienmodellen, uitgekiende regeltechniek en een integrale benadering is klimaatneutraal bouwen haalbaar en betaalbaar. Klimaatneutraal bouwen begint al bij de gebiedsontwikkeling. Er zijn inmiddels bouwbedrijven die zelf ook duurzame energie aanbieden.

Praktijkvoorbeelden
In ongeveer twee uur praten deskundigen op het gebied van Klimaatneutraal bouwen de deelnemers bij, met veel voorbeelden uit de praktijk. De bijeenkomsten vinden plaats op tien verschillende locaties door heel het land en zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie en aanmelden: www.bouwlokalen.nl

Data en locaties
- Maandag 12 oktober, Heerhugowaard
- Dinsdag 13 oktober, Almelo
- Woensdag 14 oktober, Den Haag
- Donderdag 15 oktober, Heerenveen
- Maandag 19 oktober, Veldhoven
- Dinsdag 20 oktober, Doetinchem
- Woensdag 21 oktober, Nuth
- Donderdag 22 oktober, Bergen op Zoom
- Maandag 26 oktober, Nieuwegein
- Woensdag 28 oktober, Dordrecht

Deel dit artikel

permalink