Duurzaam Verbeteren van Dura Vermeer

De Divisie Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer heeft een concept bedacht om woningen in de bestaande bouw op te waarderen. Een interview met Jeroen van der Kemp, divisiedirecteur Dura Vermeer Bouw en Vastgoed.

Wat betekent Duurzaam Verbeteren?
“Wat we willen bereiken met dit concept is het op lange termijn creëren van meerwaarde op maatschappelijk, economisch en milieutechnisch gebied van de bestaande woningvoorraad in Nederland. We richten ons op sociale (her)structurering en verbeteren van de energieprestatie.”

Hoe vertaal je dit naar de praktijk?
“Duurzaam Verbeteren valt uiteen in twee woorden. Om met het laatste woord te beginnen. Vanuit onze technische expertise en ervaring brengen we energiebesparende en esthetische verbeteringen in bestaande woningen aan. Hierdoor wordt het onderhoud teruggedrongen, het wooncomfort van bewoners verhoogd, CO2-uitstoot gereduceerd en de leefbaarheid in een woonwijk vergroot. De optelsom van al deze verbeteringen is duurzaam, en wordt op de lange termijn meerwaarde voor onze klanten en de woonconsument.”

Andere bouwbedrijven doen dat ook. Wat maakt Duurzaam Verbeteren onderscheidend?
“Het is een concept dat geheel is gebaseerd op ons succesvolle en beproefde PCS-woningbouwconcept. Dit betekent dat vanuit een integrale procesaanpak maatwerk wordt geboden voor renovatie en groot onderhoud. Snel, flexibel en kostenefficiënt. We hebben met PCS aangetoond dat we ons hierin onderscheiden van de rest van de markt.”

Wat zijn de voordelen daarvan voor opdrachtgevers?
“Net als bij PCS hebben we gezocht naar voordelen van standaardisatie van processen, van technische detaillering en het vooraf bewust maken van bepaalde keuzes. Het resultaat is een concept waarmee in een snel tempo, flexibel en met een focus op de beheersing van de kosten een woning of een hele wijk kunnen 'upgraden', geheel volgens de wensen en eisen van onze klanten en van deze tijd.”

Waarom lanceert Dura Vermeer dit concept nu en is er niet eerder een start gemaakt?
“Uit onderzoek en gesprekken met onze opdrachtgevers is gebleken dat er behoefte is aan verbetering van de bestaande woningvoorraad. Op basis van deze behoefte is er een team samengesteld uit collega’s van meerdere werkmaatschappijen van Dura Vermeer. Deze samenwerking heeft geleid tot een duidelijk, pragmatisch concept. Hiermee kunnen we de klant snel en optimaal informeren en bedienen. Bovendien is maatschappelijk verantwoord ondernemen één van de pijlers van Dura Vermeer. Duurzaam Verbeteren sluit naadloos aan op ons beleid en onze denkwijze.”

Er is veel aandacht voor het thema energie in jullie concept.
“Met ons concept kunnen we snel het energielabel van woningen veranderen van energie-onzuinig (label G) tot energiezuinig of zelfs zeer energiezuinig (label A en B). We slaan twee vliegen in een klap. De woonconsument krijgt hierdoor een energiezuinige woning, wat scheelt in de portemonnee. Onze klant krijgt een woningvoorraad waarvan de waarde toeneemt en een wijk waarvan ook het leefklimaat is verbeterd. Hij draagt met Duurzaam Verbeteren ook bij aan een beter milieu doordat de genoemde maatregelen bijdragen aan een verminderde CO2-uitstoot. En het milieu is in ons ieder belang.”

Is Duurzaam Verbeteren geschikt voor alle woningvoorraad?
“Het concept is afgestemd op alle soorten en typen woningen. Van grondgebonden tot gestapelde woningbouw, en van jaren vijftig tot jaren tachtig bouw. Op termijn willen we ook kantoren duurzaam gaan verbeteren. Maar op dit moment ligt onze focus op woningbouw. We maken van een verouderde woning een moderne woning, die past in het huidige tijd- en straatbeeld en voldoet aan de laatste eisen op het gebied van energie, techniek en milieu.”

Hoe werkt Duurzaam Verbeteren in de praktijk?
“Het concept Duurzaam Verbeteren hebben we vertaald in drie stappen. Stap 1: Op de eerste plaats vormt een verbeterscan het uitgangspunt. Per complex inventariseren we het type woning, het bouwjaar en stellen we in overleg met de klant het gewenste energielabel vast. Stap 2: Op basis van de scan en het gewenste energielabel wordt een verbeterpakket samengesteld. Uiteraard met een duidelijk inzicht in de kosten per woning. Stap 3: We biedeneen totaalpakket van organisatie, communicatie, begeleiding, uitvoering en nazorg.”

Bij Duurzaam Verbeteren heeft de opdrachtgever de keuze uit zogenoemde verbeterpakketten. Hoeveel liggen er al op de plank?
“We hebben een start gemaakt met “pilot” projecten waarbij we werken met voorbeeldpakketten.Tezamen met onze opdrachtgevers bekijken we hoe we het beste, tegen een vast bedrag, de wijk een duurzame impuls kunnen geven. Op basis van successen en ervaring gaan we de pakketten verder uitbreiden. Op onze huidige pakketten zijn nog wel honderden varianten te bedenken. Al die varianten willen we in kaart brengen, zodat we nog meer van standaardisatie kunnen spreken.”

Heeft Dura Vermeer al Duurzame Verbeter projecten verwezenlijkt?
“Ja zeker, onder andere in Hoogeveen Oost. We hebben de woonwijk niet alleen zichtbaar gerenoveerd, maar ook onderhuids. De verouderde woningen vielen destijds onder energielabel G. Na renovatie behoren de woningen in Hoogeveen Oost tot energielabel B. De bewoners waren enthousiast en betrokken bij het gehele proces. En zijn uiteraard trots op het resultaat.”

Wat zijn de verwachtingen van het concept Duurzaam Verbeteren?
“Dura Vermeer wil een serieuze speler zijn in dit marktsegment en dat is niet onbelangrijk in deze tijd. De markt reageert heel positief. Klanten vinden onze denktrant en aanpak helder. We komen niet met ingewikkelde theorieën en constructies, maar met eenvoudige oplossingen. Duurzaam Verbeteren is een technisch goed doordacht concept. Ons enthousiasme is alleen maar toegenomen. Alle werkmaatschappijen van Divisie Bouw en Vastgoed gaan onze klanten bezoeken om het concept nader toe te lichten, om uiteindelijk tezamen mooie projecten te realiseren.”

Foto: Renovatieproject te Hoogeveen uitgevoerd door Dura Vermeer Bouw Hengelo.

Deel dit artikel

permalink