Verslag + Filmpje: Presentatie hoofdkantoor TNT Hoofddorp

Het was een drukte van belang op het symposium ‘Duurzaam Bouwen’ dat OVG Projectontwikkeling, Triodos Bank en TNT in het Raadhuis van Hoofddorp organiseerden. Hier werd het plan voor het nieuwe hoofdkantoor (Green Office) van TNT getoond. Met een beoogde GreenCalc van 1000+ het meest duurzame kantoorpand van Europa.

Vooral de innovatieve werkwijze in dit project vlie op. TNT werkt samen in een consortium met de Triodos Bank en OVG Projectontwikkeling. Zij zijn  verantwoordelijk voor het duurzaam ontwerpen, bouwen, beheren, beleggen en onderhouden van het Green Office en leveren tevens de energie voor het gebouw. TNT denkt vanuit haar gebruikersrol sterk mee met het ontwerp en stuurt mee op duurzaam ontwerpen, beheer en onderhoud.

Bruised en battered
Er werd een kek flilmpje getoond van het consortium waar o.a. Nikaj van Hermon, Peter Blom, Paul de Ruiter, Flip Verwaaijen en Coen van Oostrom te zien waren. De geanimeerde poppetjes liepen van een kladblok - met het woord People erop - zo het virtuele gebouw in als toekomstig gebruiker. De maquette bouwde zich vanzelf op aan de hand van de gebaren van architect De Ruiter. Hoe gelikt dit filmpje er ook uitzag, in de praktijk bleken de leden van het consortium bruised en battered door de ervaring.

Flip Verwaaijen directeur vastgoed en tevens projectleider: “Het barst van de risico’s. Er waren veel pleisters nodig en er werden veel blauwe plekken geteld in het consortium. Het is een voortdurend zoeken naar het optimum, uiteindelijk volgde na een gevecht altijd een family hug.”

Zwaaiende vinger
"Het resulteert uiteindelijk in een GreenCalc 1000+" zo verzekerde Coen van Oostrom van OVG. Hij zag de deelname in het consortium als een prachtige ervaring. Vooral de stimulerende dadendrang van projectleider Flip Verwaaijen maakte indruk. “Als Flip weer eens moraliserend met zijn vinger zwaaide dan zorgde dat voor veel adrenaline binnen de organisatie. Je moet immers waar maken wat je hebt beloofd.”

De kredietcrisis kwam echter niet op het meest geschikte moment voor dit project. Van Oostrom zuinig lachend: “1000 GreenCalc-punten is oké, maar had ik het geweten dan had ik er een ander prijskaartje aan gehangen.”

Gezond gebouw
Architect Paul de Ruiter vertelde trots dat voor zo’n score een team absoluut noodzakelijk is. “Dat kun je alleen nooit realiseren. Het is een puzzel. Het lijkt een ogenschijnlijk simpel gebouw, maar dat is het absoluut niet.”

Het atrium van het gebouw is de spil. Het zorgt voor daglichttoetreding, natuurlijke ventilatie, het creëert levendigheid. Het gebouw heeft een slimme huid en Warmte-Koude Opslag, het is CO2-emissie vrij en heeft een 100% eigen energieopwekking. De Ruiter: “Technologische innovaties zijn er al langer. De samenwerking zorgt voor de meeste innovatie. Uitgangspunt is een gezond gebouw maken waar mensen prettig in kunnen samenwerken.”

Flip Verwaaijen zag het als een groot avontuur dat nu met het slaan van de eerste paal ten einde is gekomen. “Op de A4 is het begonnen. Niet in een chique restaurant, maar gewoon bij de Burger King. Je kon zoveel cola krijgen als je wilde. Sommige consortiumleden waren wat onwennig. Toen de ketchup in de kraag van de jurist van de Triodos Bank liep wisten we… nu wordt het pas echt gezellig.”

Tekst: Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink