Cursus Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed

 De Hogeschool Utrecht is een cursus Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed gestart. 

De overheid heeft duurzaamheid opgenomen in haar beleid en verwacht van haar leveranciers dat men vanaf 2010 voldoet aan duurzaamheidscriteria. Ook binnen het maatschappelijk vastgoed kan men niet langer om dit aspect heen, maar hoe geef je duurzaamheid vorm binnen de verschillende fasen van het bouwproces?

Fase 1: Introductie duurzaamheid
In deze fase wordt de basis gelegd om inzicht te krijgen in de filosofie en definitie van het begrip duurzaamheid. Tevens wordt in een paneldiscussie met docenten vanuit verschillende disciplines aan de hand van bestaande gebouwen gewerkt aan een gefundeerde beeldvorming over duurzaamheid.

In groepen wordt een gezamenlijke opdracht uitgevoerd als oefening voor een zelfstandige opdracht in fase 2. Ook zal een excursie georganiseerd worden naar een gemeente met een hoge duurzaamheidambitie.

Fase 2: Duurzaamheid en het integrale bouwproces
Deze fase vormt het belangrijkste onderdeel binnen de cursus. Vanuit een integrale visie op het bouwproces wordt vanuit verschillende aspecten bekeken hoe men duurzaamheid daadwerkelijk kan toepassen in de eigen beroepspraktijk en voor welke keuzes en afwegingen men komt te staan.

In deze fase wordt aandacht besteedt aan onder andere: projectontwikkeling van duurzaam maatschappelijk vastgoed, geïntegreerde bouwcontracten, de rol van de diverse partijen hierin en de Europese wet- en regelgeving, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de programmatische invulling hiervan, visie op duurzaamheid in de ontwerpfase (architect en installatie adviseur), duurzame keuzes (People. Planet, Profit), meten van duurzaamheid (Breeam, Greencalc en GPR), energiebalans/trias energetica en vormen van duurzame energievoorziening (warmte-/koudeopslag, nulenergiewoningen, betonkernactivering), het gebruik van duurzame materialen, inzicht in levensloopkosten van gebouwen en keuzes hierin (life cycle costing) en het beleggen in duurzaam maatschappelijk vastgoed.

Tevens zullen er excursies plaats vinden naar een duurzaam gebouw en een duurzame woon- / werkomgeving in Nederland. Ook zal er intervisie plaats vinden om te komen tot een gefundeerde scriptie rond een eigen ingebracht project waar u duurzaamheidaspecten wilt toepassen.

Toelatingseisen
U bent werkzaam op aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau en bent zo mogelijk in het bezit van een afgeronde hbo-opleiding bouwkunde, vastgoed of soortgelijk. Daarnaast dient u enkele jaren werkervaring te hebben vanuit een technische invalshoek.

Start, cursusdagen, kosten

Start: 27 januari 2010
Cursusdagen en lestijden: woensdag van 15.00 - 21.00 uur
Kosten: € 3.450,-
Locatie: Utrecht
Omvang: 15 bijeenkomsten
Diploma: Certificaat Hogeschool Utrecht 

Meer informatie
E-mail:  info@cvnt.nl
Telefoon: 030- 238 88 88

Deel dit artikel

permalink