Cramer zoekt steun bedrijven klimaattop

Minister Jacqueline Cramer van Milieu wil samen met Nederlandse multinationals optrekken tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. "Ik ben vergevorderd een gideonsbende van belangrijke internationaal opererende bedrijven te vormen", zei de bewindsvrouw dinsdag.

Binnenkort volgt er een officiële aankondiging van de bedrijven die Cramer op het oog heeft. Volgens de minister gaan deze bedrijven zich de komende tijd 'nog ambitieuzer uitspreken' over de noodzaak iets aan het klimaatprobleem te doen.

Binnenkort komt er een lijst van bedrijven die met de minister zullen optrekken. Namen wilde ze gisteren nog niet noemen. Voor de hand liggend zijn concerns zoals TNT, DSM en Akzo Nobel. Cramer: "Een Kopenhagen-akkoord zorgt voor een gelijk speelveld op internationale schaal en dat is precies waar deze bedrijven om vragen."

Dinsdag gaf Cramer, het Nederlandse boegbeeld tijdens de VN-top, op haar ministerie een toelichting op de aankomende finale. Volgens de minister wordt Kopenhagen "verschrikkelijk belangrijk en verschrikkelijk moeilijk".

In de Deense hoofdstad moeten eind van dit jaar ruim 190 landen het eens worden over juridisch bindende klimaatafspraken na 2012, als Kyoto afloopt. De meest omstreden zinsneden uit het nieuwe protocol zijn de CO2-reductiepercentages in 2020.

Bron: FD


Deel dit artikel

permalink