Genomineerde projecten De Groene Parel 2009 bekend

Op 15 oktober zijn tijdens de platformconferentie ‘Dag van de Bestuurlijke Versnelling: Nederland Duurzaam & Florerend Prachtland?!’de drie genomineerde projecten voor De Groene Parel 2009 bekendgemaakt.

De projecten “Alem energieneutraal in 2018”, “de Energiefabriek” en “Klimaatschap Tilburg” zijn genomineerd.  Op 10 december, tijdens het Captains Diner de Groene Versnelling, wordt de winnaar door publiek en jury bepaald en de award uitgereikt aan het meest vooruitstrevende lokale klimaatinitiatief.

Eerder dit jaar werden lokale partijen opgeroepen hun innovatieve klimaatprojecten in te dienen om mee te dingen in de positieve strijd om de Groene Parel.

In deze tijd wordt volop ingezet op stimuleringsbeleid voor de innovatieve ontwikkeling van duurzame publieke voorzieningen. Gemeente en provincie besteden hieraan circa 1,5 miljard euro in de decentrale samenleving, naast de miljarden uit de stimuleringsmaatregelen door het rijk. Bovendien hebben Rijk en Gemeenten vergaande afspraken gemaakt in het bereiken van de gestelde Europese en Nationale klimaatdoelstellingen.

Koplopers
Naast de koplopers volgen nu de andere gemeenten om invulling te geven aan vooruitstrevend lokaal klimaatbeleid met bijbehorende investeringen en vooruitstrevende projecten voor duurzame publieke voorzieningen. Kennis en ervaring delen is belangrijk om versnelling te brengen in de uitwerking en realisatie van het lokale klimaatbeleid met alle partners.

Het traject van de klimaatinnovatieprijs De Groene Parel 2009 zet deze kansrijke vooruitstrevende projecten in de schijnwerpers. De winnaar ontvangt een kunstwerk en bijbehorende publiciteit.

Vakjury
De vakjury van de Groene Parel 2009 bestaat uit onder meer de volgende leden: Catrinus Jepma, hoogleraar Energie en Duurzaamheid RuG, Onno Hoes, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant, Jan Klinkenberg, directeur Transumo, Mirjam de Rijk, directeur stichting Natuur en Milieu, Jan Rotmans, hoogleraar Sustainable Transition & System Innovation Erasmus Universiteit, Cees Veerman, voorzitter Deltacommissie, Willem Vermeend, hoogleraar Economie Universiteit van Maastricht, Gerrit van Werven, directeur Energyvalley, e.v.a.

Deel dit artikel

permalink