Simulatieprogramma toont mogelijkheden energiebesparing elektromotor

Met het simulatieprogramma ‘Econu Vermogens Elektronica’ (Econu-VE) kunnen installateurs hun klanten voorrekenen hoe lonend het is om energiebesparing toe te passen bij pompen, ventilatoren en elektromotoren. DWA installatie- en energieadvies ontwikkelde het programma in opdracht van Uneto-VNI.

Energieverbruik, exploitatiekosten, terugverdientijden van verschillende systemen en toepassingen met of zonder frequentieregelaars en HR-motoren worden door Econu-VE in kaart gebracht. Ook verschaft het programma inzicht in de effecten van subsidies en fiscale stimuleringsregelingen. Omdat elektromotoren veel energie gebruiken, blijken besparende maatregelen al snel rendabel.


Econu-VE voert in feite een simulatie uit van de installatie of het proces. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld de klimaat- en/of procesgevens worden ingevoerd. De resultaten worden gepresenteerd als vergelijking tussen twee alternatieve systemen of processen.

Uitkomsten zijn onder andere energieverbruik, energiekosten, onderhoudskosten, afschrijvingen, rente, effecten op kW-max en de effecten van de fiscale stimuleringsregeling EIA.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA