Duurzame verwarming en koeling in Leidschendams woningcomplex

Eneco en de Zuid-Hollandse woningcorporatie Vidomes hebben een contract gesloten voor het bouwen van een duurzame energie-installatie voor het gecombineerde nieuwbouw- en renovatieproject De Dillenburgh in Leidschendam.

Eneco sluit 140 huurappartementen en vijf commerciële ruimtes aan op een systeem van warmte/koudeopslag (WKO), waardoor de woningen circa 27 procent minder CO2-uitstoot veroorzaken ten opzichte van conventionele woningen. Eneco is investeerder, eigenaar en exploitant van de duurzame energie-installatie die het bedrijf onder de naam Eco Energy aanbiedt.

Levensloopbestendig
Het bestaande flatgebouw De Dillenburgh in de wijk Prinsenhof in Leidschendam is tot casco gesloopt. In de voormalige galerijflat worden 71 appartementen gerealiseerd. Daarnaast komen er in totaal 69 nieuwbouwappartementen. De appartementen zijn bedoeld voor senioren en zijn levensloopbestendig.

Dertig appartementen zijn bestemd voor cliënten van een zorgverlener. De eerste vijfendertig woningen worden eind dit jaar opgeleverd. De rest volgt in 2010. Eneco past bij dit project een duurzaam-energiesysteem toe met WKO voor verwarming en comfortkoeling van de woonruimte en warm tapwater.

WKO
Voor de WKO voor De Dillenburgh slaat Eneco twee grondwaterbronnen op circa 150 meter diep in de bodem: een om warmte in op te slaan en een voor koudeopslag. Vanuit een centrale ruimte wordt warmte opgewekt met behulp van collectieve warmtepompen.

De warmtepomp verhoogt de temperatuur van het grondwater door middel van compressie naar 45 graden Celsius voor ruimteverwarming via de vloeren, en naar zo’n 65 graden Celsius voor warm tapwater. De ‘overtollige’ koude uit de woningen vult de koude bron aan om in de zomer de woningen via de vloer comfortkoeling te leveren.

In totaal hebben de woningen van De Dillenburgh een lage energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,8. Tot halverwege 2010 verwarmt Eneco de woningen nog op een conventionele manier met HR-combiketels. Zodra de bronnen medio mei 2010 zijn geslagen, verwarmt en koelt Eneco de woningen met duurzaam opgewekte energie.

Minder Vinex
“Echt grote vinexlocaties zie je steeds minder. Er vindt momenteel een verschuiving plaats naar vooral herstructurering in binnenstedelijke gebieden. Steeds vaker zullen wij dan ook duurzame-energie-installaties toepassen in deze gebieden”, zegt Leonie Schaart, ontwikkelaar energieprojecten bij Eneco.

“Dat betekent qua proces een geheel andere werkwijze. Planning is dan nog belangrijker. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om alle materialen voor een WKO-systeem in één keer te leveren en op te slaan op de bouwplaats. Ze moeten geleverd worden op het moment van gebruik. Een dergelijke ‘just in time delivery’ vergt een complexe en strakke planning. Hoewel we laat bij dit project werden betrokken, zijn we er toch in geslaagd om het complete systeem goed werkend en binnen de planning op te leveren.”

Deel dit artikel

permalink