In krimpregio's blijkt veel nieuwbouw onbetaalbaar

Veel investeren in grootschalige nieuwbouw in krimpregio's is onbetaalbaar voor gemeenten, corporaties en bewoners. Dit blijkt uit het onderzoek 'Het geld geteld' van ABF in opdracht van de SEV.

Uit het onderzoek dat is gehouden in de krimpregio Oost-Groningen blijkt dat alleen al voor de corporaties de tekorten van grootschalige nieuwbouw oplopen tot 300 tot 500 miljoen euro in 2020.

Op korte termijn vindt ABF Research het dan ook beter om naast de gangbare nieuwbouw te investeren in vervangingssloop, onderhoud, verduurzaming en het opkopen van goedkope koopwoningen. Oost-Groningen kan dat echter niet zonder financiële steun.

ABF constateert dat in de regio bij krimp de belangentegenstellingen tussen enerzijds corporaties en bewoners en anderzijds gemeenten groter worden. Veel nieuwbouw brengt voor gemeenten geld in het laatje, vooral door de verkoop van grond. Bij weinig investeringen nemen de inkomsten met zo'n 20 miljoen per jaar af, dat niet meer in de buitenruimte kan worden gestoken.

Corporaties zien hun tekorten oplopen terwijl met name eigenaren van minder courante woningen, en die zijn er veel in Oost-Groningen, blijven zitten met onverkoopbare woningen. De onderzoekers vinden dan ook dat Oost-Groningen op zoek moet naar andere oplossingen.

Bron: Cobouw

Deel dit artikel

permalink