Watertoren Bussum bereikt hoogste punt

Op 14 november as. wordt de nieuwe kop in zijn geheel op de Bussumse watertoren gehesen. Daarmee bereikt een van de duurzaamste kantoorgebouw van Nederland het hoogste punt.

De 48 ton zware staalconstructie is aan de overzijde van de toren op het tijdelijke bouwterrein
opgebouwd. Om de kop over de kruising heen te hijsen en op de gemetselde romp van de watertoren te plaatsen zijn twee grote kranen nodig.

Bij de eerste hijsverrichting wordt de kopconstructie van het bouwterrein bij de openbare parkeerplaatsen overgeheveld naar het kruispunt, waar een nog grotere kraan het overneemt. Met deze kraan van 500 ton wordt de kop tot 32 meter opgehesen en op de romp van de watertoren geplaatst.

Het technisch hoogstandje zit in het feit dat de staalconstructie met een enorme massa aan slechts één punt wordt opgehesen. Daarnaast wordt met een ‘triangel-ophanging’ de kop van de ene kraan overgeheveld naar de andere kraan.

Kijkje nemen
Geïnteresseerden kunnen het spektakel komen bekijken. Dit is het best mogelijk op het viaduct Bussum Zuid komende vanaf de rotonde Brinklaan/Ceintuurbaan. De kruising Bussummergrindweg-Struikheiweg is de gehele dag afgesloten.

De verwachting is dat het hijsen en plaatsen van de kop op de toren tussen 11.00 en 13.00 uur plaatsvindt. Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk op de fiets te komen.

Deel dit artikel

permalink