Bouwfonds REIM: Nederlandse woningmarkt is dieptepunt gepasseerd

Alle tekenen wijzen erop dat de Nederlandse woningmarkt aan het opkrabbelen is. Volgens Léon Muller, Global Head of Research & Strategy van Bouwfonds Real Estate Investment Management zijn er diverse signalen die hier op wijzen.

"Zo is het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal met 10% gestegen, zijn de prijsdalingen afgenomen en de tijd dat een woning te koop staat, korter geworden. Bovendien is de nieuwbouwproductie gestegen", constateert Muller.

De verbeterde situatie van de Nederlandse woningmarkt is beschreven in de gisteren verschenen MarketUpdate van Bouwfonds REIM Research over de Nederlandse Woningmarkt Q3 2009. Voor dit jaar verwacht Bouwfonds nog een gemiddelde prijsdaling van 6%, voor 2010 is dit teruggebracht tot -1%.

In de huurwoningmarkt constateert Bouwfonds dat de huurprijzen per 1 juli 2009 met gemiddeld 2,8% zijn gestegen, de grootste stijging sinds 2004. Voor wat betreft de woningbeleggingsmarkt, die lijkt minder hard getroffen te zijn door de kredietcrisis dan andere vastgoedmarkten. Wel is het totaal rendement op woningen in het tweede kwartaal verder gedaald tot -1,6%. Ook zijn de bruto aanvangsrendementen toegenomen.

Léon Muller noemt een andere factor die op het herstel van de woningmarkt wijst. ‘De Bouwfonds REIM betaalbaarheidsindex is nu praktisch in evenwicht. Deze index geeft weer wat beter betaalbaar is: kopen of huren. Een hogere waarde ‘kopen', betekent dat kopen beter betaalbaar is dan huren en andersom. Nu zien we dat er evenwicht is tussen huren en kopen.' De verbeterde betaalbaarheid komt mede op conto van de negatieve koopprijsontwikkeling in 2009 en de daling van de hypotheektarieven in de afgelopen maanden.

Voor de langere termijn verwacht Bouwfonds REIM dat de betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte huurwoningen zal afnemen, zodra de koopprijzen weer stijgen en er, als gevolg van de crisis, sprake zal zijn van loonmatiging.

Bron: Vastgoed Journaal

Deel dit artikel

permalink