ZEP Middelburg

Zep Middelburg is de nieuwe toeristische trekker van Zeeland. Naar verwachting komen jaarlijks bijna een miljoen bezoekers op dit bijzondere vrijetijdspark af, dat een grote rijkdom aan functies omvat.

Van Voetbal Experience tot miniatuurpark, van muziekhal tot golfpark en van winkels tot horeca. Ook de nieuwbouw voor ROC Zeeland heeft er een plek gekregen.

Behalve die voor Nederland unieke combinatie van uiteenlopende leisure en educatieve functies onder één dak, is ook het bouwvolume een verrijking voor het Zeeuwse landschap. Als een heus landmark begroet het fraai vormgegeven gebouw bezoekers en automobilisten op de A58. Een weelderig gebouw met veel franje, zo lijkt het. Maar schijnt bedriegt. De opmerkelijke verdienste van architect Maurice Nio.

Golfslag
Maurice Nio: "Het dak is feitelijk de crux van het esthetische verhaal. Maar dat geldt ook voor de gevel en het maaiveld. Zep is qua beeldtaal de schelp, de rimpeling en het strand. Het dak als de grote schelp met zijn mooi gebogen vormen, waarin je ook de golfslag van de zee kunt herkennen. De gevel symboliseert de rimpeling. Het beeld van die fraaie rimpeling van het zeewater c.q. de filtering van licht of schaduwwerking van die rij houten golfbrekers. Het strand vind je terug op het maaiveld."
 
Nio vertelt dat er 700 parkeerplaatsen gerealiseerd moesten worden. "Een ondergrondse voorziening was veel te duur. Door met de vrijgekomen bouwgrond groenheuvels te maken en te werken met schelpen als verharding voor het parkeren, ontstaat dat beeld van het strand en de duinen."

Terug naar de gevel die een vondst qua materialisatie betekent. "Je zoekt als architect naar een zuivere materialisatie voor die beeldtaal. Niet door allerlei kunstmatige franjes te verzinnen, maar door het materiaal dat verhaal te laten vertellen. Dat doen het tentdak en de schelpen en dat doen zeker de Kingspan gevelpanelen. Voor mij was het belangrijk dat ik dat beeld van die rimpeling kon verwezenlijken. Door geprofileerde sandwichgevelpanelen kregen wij die rimpeling in de schoot geworpen”.

Zomer in Zeeland
Voorts is er een verloop in drie kleuren wandpanelen toegepast: rood, oranje en donkergeel, hetgeen die 'lichtfiltering' versterkt. Door tevens te werken met kliklijsten die 20 cm naar buiten steken, accentueer je de articulatie in de gevel. Zo is een soort gevelgradiënt gecreëerd die overeenkomt met dat beeld van die houten golfbrekers of de zon/schaduw rimpeling van het water.

Dit ritme is zelfs doorgezet in houten strandpalen die als anti-ramvoorziening op het maaiveld staan. Die beeldtaal van schelp, rimpeling en strand is goed gelukt. Bovendien krijg je door het witte dak en die vrolijke gevelkleuren een zonnig 'Zomer in Zeeland'- gevoel.

Deel dit artikel

permalink