Dongen bouwt duurzamer

De gemeenteraad van Dongen heeft afgelopen week de nota 'Duurzaam bouwen en wonen' aangenomen. Dat dat ook nog met algemene stemmen gebeurde mag een klein wonder heten, omdat de raad zich eerst door een motie en twee amendementen heen moest worstelen.

Het meest opmerkelijk was het verloop van de discussie over een amendement van de coalitiepartners CDA en VPD.

Saskia Roomer van het CDA bepleitte hartstochtelijk voor het naar beneden bijstellen van het ambitieniveau, nu de bouw te maken heeft met een zware recessie: "Moeten we die voorschriften voor duurzaamheid bovenop alles regels en voorschriften leggen, waar de bouw nu al mee te maken heeft? Wij vinden van niet. Waarom moeten wij in tijden van recessie het braafste jongetje van de klas zijn?"

Wout van Delft van de VPD dacht er niet anders over: "De situatie in de bouw is zo nijpend dat we het milieu even op de tweede plaats moeten zetten."

Concreet wilde het amendement dat een aantal maatregelen nog eens twee jaar in de koelkast gaat. Merkwaardig genoegen stemden twee leden van zowel CDA als VPD, alsmede de rest van de raad, tegen het amendement.

De indieners uitgezonderd stemden de hele raad tegen een amendement van Democratisch Podium om ambitielat qua duurzaam bouwen juist een tikkie hoger te leggen.

Bron: BN de Stem

Deel dit artikel

permalink