Stimuleer nieuwbouw met tijdelijke BTW-verlaging

Bouwend Nederland wil de 150 miljoen euro voor het bevorderen van de woningbouwproductie besteden aan een tijdelijke verlaging van de BTW op nieuwbouwwoningen.

Begin 2010 komt er naar schatting 150 miljoen euro beschikbaar voor de stimulering van de woningbouwproductie. Het gaat hier om de derde en laatste subsidieronde uit het stimuleringsbudget van het ministerie van VROM. Bouwend Nederland pleit ervoor dat geld in zijn geheel te besteden aan een tijdelijke verlaging van de BTW op nieuwbouwwoningen.

Projecten komen pas in aanmerking voor een bijdrage uit de eerste ronde van de stimuleringsregeling als de start bouw ligt voor 1 januari 2010 en dat hangt weer nauw samen met het al dan niet halen van vereiste voorverkooppercentage van 70 procent. Het ministerie van VROM had bij het sluiten van de inschrijftermijn voor de tweede ronde al vijf tot zes procent retour ontvangen van de aanvragen die in het kader van de eerste ronde waren ingediend.

BTW-maatregel eenvoudig en efficiënt
In het kader van de tweede ronde wordt kritischer gekeken naar de stand van de Bouwvergunningprocedure. VROM wil zeker zijn dat de projecten die subsidie krijgen daadwerkelijk voor 1 juli 2010 in uitvoering kunnen worden genomen.

Bouwend Nederland ziet het tijdelijk invoeren van het lage BTW-tarief voor alle nieuwbouw als juiste maatregel. Het is een makkelijk in te voeren en efficiënte maatregel, die ook meteen in de markt neerslaat. De consument krijgt er net dat zetje mee in de rug, waardoor hij in beweging komt. Want daar gaat het uiteindelijk toch om. De consument moet weer actief worden op de woningmarkt.

Deel dit artikel

permalink