Alle nieuwe gebouwen in EU vanaf 2021 energie-neutraal

Het duur nog even, maar toch. Het voornemen is er. Alle nieuwe gebouwen die vanaf 2021 worden gebouwd moeten zodanig energie-efficiënt zijn en duurzame energie-opwekking hebben dat ze geen externe energievraag meer hebben.

Daarover hebben het Europarlement, de EU-landen en de Europese Commissie dinsdag een akkoord bereikt.

De publieke gebouwen moeten nog twee jaar eerder energie-neutraal zijn, zo is besloten. Dit om als aanjager en voorbeeld te dienen voor de particuliere markt. Het gaat om een aanpassing van de al bestaande EPBD-richtlijn.

De Raad neemt hierbij ook de amendementen van het Europarlement mee waarin EU-lidstaten wordt opgelegd met plannen van aanpak te komen uiterlijk medio 2011. Ook moet duidelijk gemaakt worden hoe de markt financieel ondersteund worden en welk ander ondersteunend beleid wordt uitgevoerd. Daarbij gaat het om technische ondersteuning, subsidies en leningen.

Voor bestaande gebouwen gaan de nieuwe regels nog niet zo ver, maar wel is afgesproken dat bij grote renovaties de energieprestaties sterk moet verbeteren, mits het technisch, functioneel en economisch mogelijk is.

Bron: EP

Deel dit artikel

permalink