Provincie Groningen moet miljoenenverlies slikken

Voordat de provincie Groningen met Blauwestad een doorstart kan maken zonder projectontwikkelaar Koop Holding Europe moeten oude rekeningen worden vereffend. Gedeputeerde staten maken de balans op. De provincie is de klos.

Waarom stapt Koop Holding Europe uit Blauwestad?
Omdat het onvoldoende winstkansen ziet in het project. De provincie heeft 105 miljoen euro gestopt in het prestigieuze woon- en merengebied. 'Koop', de nog enig overgebleven projectontwikkelaar, zou dat bedrag in termijnen terug moeten betalen uit de kavelverkoop. Maar sinds de start in 2005 zijn er slechts 180 van de 1480 kavels verkocht.

Wat is de oorzaak van dit debacle?
Het wegblijven van 'rijke' westerlingen en de kredietcrisis. Het gebrek aan inkomsten leidde tot onderlinge spanningen en uiteindelijk het vertrek van de laatst overgebleven projectontwikkelaar Koop Holding Europe. De provincie staat er in Blauwestad nu alleen voor.

Wat betekent deze scheiding financieel voor de provincie?
Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat de provincie in een klap haar verlies neemt en vele miljoenen euro afboekt. Dat is behoorlijk slikken. Het verlies laat zich verklaren. De provincie heeft de aanleg van 105 miljoen uit eigen zak betaald en rekende op een vlotte terugbetaling door de projectontwikkelaars. Dat gebeurt niet. De provincie hoopt nu dat ze de hoofdsom over een langere periode van twintig tot dertig jaar terugverdient, maar loopt wel vele miljoenen aan rente mis. Door die schadepost in een keer af te boeken, maakt de provincie schoon schip.

En die andere mogelijkheid?
Niets doen en ieder jaar kijken hoe de zaken ervoor staan. De uitkomst is voorspelbaar. De verkoop blijft tegenvallen en de provincie kijkt elk jaar aan tegen gemiste rente-inkomsten. Dat levert onder de streep voortdurend een negatief resultaat op. Geen lekkere doorstart en slecht voor het imago van Blauwestad.

Lijdt Koop Holding Europe verlies?
Gedeputeerde staten zullen daar vooralsnog geen mededelingen over doen. Ook het bedrijf is zeer terughoudend. Het blijft dus gissen. Reken er maar op ook hij zijn verlies moet nemen. Het bedrijf heeft grond bouwrijp gemaakt, maar moet nu zonder winst vele honderden hectares teruggeven aan de provincie.

Hoe gaat Blauwe stad er straks uitzien?
Daarover zal in provinciale staten stevig worden gedebatteerd. Blauwestad in de uitverkoop? Voorlopig niet. Wel gaan er stemmen op om het gebied in stukken te knippen en delen kleinschalig te ontwikkelen. Dan kun je ook kleine regionale aannemers een kans geven. Zo zou een begin kunnen worden gemaakt met de bouw van een dorp. Om te voorkomen dat het gebied een grote bouwput blijft, wordt gedacht aan tijdelijke toeristische- en recreatieve voorzieningen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Deel dit artikel

permalink