Broeikasgassen bereiken hoogste niveau ooit

De concentratie broeikasgassen in de lucht heeft het hoogste niveau bereikt dat ooit gemeten werd. Dat maakte de 'World Meteorological Organisation' (WMO) van de Verenigde Naties bekend. Daardoor komen de meest pessimistische scenario's over de klimaatverandering weer een beetje dichterbij.

Twee jaar geleden stelde het IPCC van de VN nog dat de temperatuur op onze planeet tegen het einde van de eeuw met 2,4 tot 6,4 graden Celsius kan stijgen. In juli werd op een top in Italië door enkele grootmachten beslist dat we die temperatuursstijging moeten beperken tot twee graden. Maar dan zal er snel iets moeten veranderen. Volgens Michel Jarraud, hoofd van de WMO, versnelt de toename van onze CO2-uitstoot.

Uitstoot stijgt
Vorig jaar lag de hoeveelheid CO2 in de lucht op 385,2 deeltjes per miljoen, een stijging met 2 deeltjes per miljoen in één jaar tijd, zo stelt het rapport van de WMO. En niet alleen de hoeveelheid CO2 blijft stijgen, ook andere broeikasgassen (zoals methaan) komen in grotere massa's in onze atmosfeer terecht.

Het is dus belangrijk dat op de VN-klimaattop in Kopenhagen een akkoord bereikt wordt over hoe we die concentratie broeikasgassen kunnen verminderen. Vooral de verbranding van fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen.

Deel dit artikel

permalink