Twee winnaars prijsvraag World Sustainability Centre

Op 27 november 2009 zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de internationale prijsvraag voor het World Sustainability Centre op de afsluitdijk. Met een gedeelde eerste prijs.

Deze is toegekend aan het ontwerp Bilinear van KOW uit Den Haag met DGMR als adviseur en aan Changing Perspectives van Kraaijvanger•Urbis.

De ideeënprijsvraag voor een internationaal vermaard duurzaamheidcentrum op de afsluitdijk kende in totaal 80 inzendingen vanuit de gehele wereld. Na een eerste selectie zijn in totaal 19 plannen genomineerd waaruit 5 prijswinnaars zijn gekozen.

Het plan van KOW met DGMR als adviseur werd als de beste beoordeeld en beloond met een eerste prijs. Dat is opvallend, want het ontwerp voorziet niet in een iconisch gebouw met veel technisch vernuft. Het ontwerp benadrukt de essentie van duurzaamheid: het meervoudig, functioneel en flexibel gebruiken van onze gebouwde omgeving.

Het ontwerp gebruikt de noodzakelijke verhoging van de afsluitdijk als mogelijkheid om de dijk in te zetten en te gebruiken als duurzaamheidcentrum en als showcase voor de bekende en toekomstige duurzame productie- en energieopwekkingtechnieken.

De ideeën en ontwerpen die uit deze prijsvraag naar boven zijn gekomen, maken deel uit van het advies wat aan de overheid wordt aangeboden inzake de toekomstige ontwikkeling van de afsluitdijk.

Zie ook: World Sustainability Centre

Deel dit artikel

permalink