Aan de vooravond van de VN klimaattop in Kopenhagen is Rotterdam op 3 en 4 december het podium voor een internationale topconferentie over duurzame stedelijke gebiedsontwikkeling.
Meer dan 500 deskundigen uit alle delen van de wereld, werkzaam in het bedrijfsleven, de wetenschap en bij stedelijke overheden komen samen in Rotterdam om met elkaar de blauwdruk te ontwikkelen voor de stad van de toekomst.
Met de bijeenkomst toont Rotterdam dat praktische oplossingen en werkrelaties de basis zijn voor succes. Op die manier kunnen de zogenoemde New Green Deals worden gesloten, die praktische duurzame oplossingen bieden voor de uitdagingen van de stad.
Sprekers
De Rotterdam Global Urban Summit biedt een interactief programma, waarin zo’n 75 sprekers van naam ideeën uitwisselen met de conferentiedeelnemers. Onder de key note speakers bevinden zich onder meer Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, Brent Toderian, directeur Planning, Vancouver; Sharon Nunes, vice-president Technologie, IBM; Saskia Sassen, professor Sociologie, Colombia University; Hermann Scheer, lid van de Duitse Bondsdag en President van Eurosolar en Winy Maas, architect en partner van MVRDV.
Absolute topspreker is Jeremy Rifkin, president van de Foundation on Economic Trends. Rifkin (69) is een van ‘s werelds meest spraakmakende denkers over de toekomst van mens en milieu. Hij is wereldwijd bekend door zijn bestseller De Waterstofeconomie, waarin hij het einde van het olietijdperk door een mondiale waterstofrevolutie betoogt.
Daarnaast is de Amerikaan adviseur van de Europese Unie op het gebied van economie, klimaatverandering, veiligheid van energie en duurzame ontwikkeling. Momenteel adviseert Rifkin de Europese Commissie, het Europees Parlement en Europese staatshoofden als premier Zapatero van Spanje en bondskanselier Merkel.
Rotterdam is, net als Rifkin, ervan overtuigd dat steden en bedrijven echt het verschil kunnen maken door daadwerkelijk stappen te nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen en steden tegelijkertijd klimaatbestendig te maken. Er moet onmiddellijk actie worden ondernomen om de wereldwijde financiële crisis, de energiecrisis en klimaatverandering het hoofd te bieden.
Innovatieve afspraken
Op 3 december presenteert Rotterdam een sprekend voorbeeld van een New Green Deal: de Clean Tech Delta. In de crisis van de jaren ´30 van de vorige eeuw werd de term ‘New Deal’ gebruikt in de Verenigde Staten voor grote federale overheidsinvesteringen. Rotterdam is ervan overtuigd dat de New Green Deals in de huidige tijd niet van bovenaf door nationale overheden kan worden opgelegd.
Om stedelijke gebieden op een duurzame manier te ontwikkelen moeten steden en bedrijven innovatieve afspraken maken. Een aantrekkelijke en duurzame stad kan alleen worden gerealiseerd als financiële en sociale afwegingen en milieuvraagstukken in gebiedsontwikkelingsprojecten op elkaar worden afgestemd. Politici kunnen met nieuwe beleidsinstrumenten en financiële impulsen samenwerkingsverbanden stimuleren, waarin kruisbestuiving plaatsvindt tussen verschillende disciplines. Het is aan het bedrijfsleven, wetenschappers en stedelijke beleidsmakers om nauw samen te werken aan concrete oplossingen die de ideale balans vinden tussen economische en maatschappelijke winst (people, planet, profit).
Om die reden heeft de Global Urban Summit multinationals als Siemens, Philips, IBM, Unilever, Shell en General Electric naar Rotterdam gehaald om hun ideeën over duurzame gebiedsontwikkelingen te delen met steden, zoals Seoul, Vancouver, Melbourne, Kopenhagen, Munchen, Portland, Parijs, Shanghai, Istanbul en Rotterdam.
De internationale conferentie concentreert zich op de relaties tussen de drie hoofdthema’s: hoogwaardige gebiedsontwikkeling, internationale verbindingen en de overgang naar een kenniseconomie. In het interactieve programma staan onder andere gepland: plenaire lezingen, workshops, praktijkvoorbeelden, nieuwe onderzoeksresultaten en excursies. Het doel is het sluiten van zoveel mogelijk ‘New Green Deals’.
Hoofdsponsor is de gemeente Rotterdam, lid van de Clinton Climate Initiative dat tot doel heeft halvering van de CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990, voorbereiding op klimaatverandering en versterking van de Rotterdamse economie; een grote uitdaging voor een onder zeeniveau gelegen wereldhavenstad. De andere organisatoren zijn Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam School of Management en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.