Houtdatabase gelanceerd

Op de Nationale Houtdag heeft minster Jacqueline Cramer de website www.houtdatabase.nl gelanceerd. Deze database moet helpen de ambities ten aanzien van het duurzaam inkopen van hout te realiseren.

De rijksoverheid wil vanaf 2010 voor 100% duurzaam inkopen. Andere overheden hebben vergelijkbare doelen gesteld. Naast duurzaam inkopen heeft de overheid zich ook uitgesproken in 2011 50% aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt te willen hebben.

"Ambities moet je omzetten in actie. En op veel verschillende manieren doen we dat", aldus minister Cramer. De website www.houtdatabase.nl moet bijdragen aan het realiseren van de ambities met betrekking tot duurzaam geproduceerd hout.

Honderd houtsoorten
In 2006 heeft stichting Probos een database ontwikkeld voor Rijkswaterstaat. Voor ca. 100 houtsoorten, geschikt voor de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW), wordt hierin een overzicht gegeven van alle relevante fysische en mechanische eigenschappen, toepassingen, leveranciers en keurmerken voor duurzaam bosbeheer.

Deze database is nu uitbereid met houtsoorten en toepassingen voor de Bouw- Utiliteitsbouw en Plaatmateriaal en voor iedereen toegankelijk gemaakt via het internet. Er staan nu zo’n 200 houtsoorten in vermeld. De verschillende onderdelen zijn aan elkaar gekoppeld, zodat gezocht kan worden op toepassing of fysische en mechanische eigenschappen.

Na een zoekactie komen dan niet alleen de bekende soorten in beeld, maar ook beschikbare alternatieven en welke leverancier ze kan leveren. Aan de toepassingen zijn voorbeeldprojecten gekoppeld met praktijkvoorbeelden van toepassingen en houtsoorten. Bovendien is er veel informatie te vinden over de verschillende keurmerken voor duurzaam bosbeheer, legaliteitsverklaringen, toepassingen, duurzaam inkoopbeleid, duurzaam detailleren en construeren, enzovoort.

Meer informatie: www.houtdatabase.nl

Deel dit artikel

permalink