‘De Energiefabriek’ winnaar Groene Parel 2009

Het project ‘de Energiefabriek’ van de Waterschappen is unaniem als winnaar uit de bus gekomen van klimaat innovatieprijs De Groene Parel 2009.

Juryvoorzitter Jan Rotmans, hoogleraar Sustainable Transition & System Innovation Erasmus Universiteit: “de Energiefabriek is een typisch voorbeeld van een organisatie die uit zijn reguliere rol stapt om duurzame ambities te realiseren”.

Begin 2009 werden regionale en lokale organisaties opgeroepen hun innovatieve (voorbeeld-) klimaatprojecten in te dienen om mee te dingen in de positieve strijd om de Groene Parel 2009. Het winnende project ‘de Energiefabriek’ vertegenwoordigt de duurzame ambities van de waterschappen door waterzuiveringsinstallaties niet alleen energie te laten verbruiken, maar dit zelf op te wekken.

De Energiefabriek
Er zit energie in je afvalwater. 13 waterschappen gaan gezamenlijk, voor verschillende locaties, verkennen hoe ze deze energie er slim uit kunnen halen en zo zuiveringen creëren die niet alleen het afvalwater schoon maken, maar ook groene energie opwekken. Al het water dat we dagelijks door het toilet en het afvoerputje spoelen wordt gezuiverd in de rioolwaterzuiveringen van de waterschappen.

Al dat rioolwater bevat voldoende energie om aan het verbruik van de inwoners van Rotterdam te voldoen. Dat is meer dan de zuiveringen nodig hebben om in hun eigen energiebehoefte te voorzien. De vraag is: Hoe krijgen we die energie eruit in de vorm van groen gas, groene stroom of warmte? Deze vraag staat centraal bij de Energiefabriek, een project van inmiddels 13 waterschappen. De eerste ontwerpen rollen al van de band en worden in stelling gebracht voor realisatie. 

Diversiteit in genomineerde projecten
Na de beoordeling door de vakjury*, het tellen van de stemmen uit de zaal én de uitgebrachte stemmen via internet, bleken ‘Almen Energieneutraal in 2018’ van de Gemeente Lochem, ‘Klimaatschap Tilburg’ van de Gemeente Tilburg en ‘De Energiefabriek’ van Waterschap Aa en Maas namens de Waterschappen terecht genomineerde en kansrijke projecten. Het was niet eenvoudig om de winnaar te bepalen vanwege de diversiteit van de projecten. Opvallend is dat ieder project zijn eigen, sterke verdienste heeft.

De overige genomineerden, welke verrassend eindigden op een gedeelde tweede plaats, waren: Almen Energieneutraal in 2018 en het Klimaatschap Tilburg.

Doelstelling klimaat innovatieprijs De Groene Parel 2009
In lijn met de ambities van provincies en gemeenten en stimuleringsmaatregelen van het rijk voor het gebied van klimaatdoelstellingen is de klimaat innovatieprijs De Groene Parel geïnitieerd.

De Groene Parel Award is de pijler binnen deze Groene Versnelling. Het delen van kennis en ervaring van vooruitstrevende lokale klimaatinitiatieven is belangrijk om versnelling te kunnen brengen in de uitwerking van lokaal klimaatbeleid.

Daarnaast zijn aanvullende doelstellingen het genereren van bekendheid voor vooruitstrevende projecten, die daarmee een inspiratiebron en stimulans zijn voor andere lokale partijen. Bovendien verbindt deze positieve strijd lokale bestuurders en beleidmakers met hun specifieke duurzame kennis en ervaring. Waardoor men de competenties en verantwoordelijkheden van elkaar (her)kent bestuurders en beleidmakers elkaar beter leren kennen en vinden.

Het traject van de klimaatinnovatieprijs De Groene Parel 2009 zet deze kansrijke vooruitstrevende projecten in de schijnwerpers. De winnaar ontvangt een kunstwerk en bijbehorende publiciteit.

Meer informatie: www.energiefabriek.com

Deel dit artikel

permalink