Vitale Stad Vakdebat over het hoe van de duurzame stad

De opdracht voor de sprekers van het Vitale Stad Vakdebat ‘Wat betekent ‘Kopenhagen voor de stad’ op 10 december in Den Haag was verassend helder: focus op de hoe. Dat de noodzaak er is, is ondertussen helder vond dagvoorzitter Jan-Willem Wesselink, vakredacteur van het tijdschrift Vitale Stad.

Martin Dubbeling (medevoorzitter van de BNSP|NVTL Werkgroep Duurzame Stedelijke Ontwikkeling) nam die opdracht serieus. Hij liet niet alleen zien hoe hij zelf de daad bij het woord voegde, maar gaf ook inzicht in de wereldproblematiek door voor de zaal uit te rekenen dat voor de CO2-compensatie van de stad Den Haag een populierenbos zo groot als Den Haag nodig is.

Harde kritiek

Wouter Schik, medeauteur van het voorbeeldenboek ‘Duurzame Stedenbouw’ vertaalde het door naar de stad in het algemeen, waarna Hans Peter van Schooneveld liet zien hoe de Stad van Zon duurzaam was gebouwd.

Het leidde tot een interessante discussie of dit wel goed genoeg was gedaan. Schooneveld en Schik stonden er pragmatisch in. Er is wellicht niet alles bereikt, maar wel veel. Sommigen in de zaal waren echter rechter in de leer en hadden kritiek op de afwezigheid van een goed OV-net. Voor de laatste spreker Ineke Spapé was dat een mooie aanleiding voor haar verhaal waarin ze de theorie van Jan Gehl vertaalde naar de buitenwijk. Iets wat toch nog knap lastig bleek.

Duurzaam gedrag afdwingen
Zoals een vakdebat betaamt was er veel discussie. Bijvoorbeeld tijdens het debat tussen Rob Klaassen (Universiteit Utrecht), Wilfried van Aubel (Erasmus Universiteit), Fenke Rond, SenterNovem en Jurjen van der Weg (gemeente Leeuwarden) over de vraag of je duurzaam gedrag kunt afdwingen of moet aanleren. Die tegenstelling werd lekker scherp neergezet. Voor velen in de zaal was dat een eyeopener.

Volgens organisator en dagvoorzitter Jan-Willem Wesselink was dat de belangrijkste winst. ‘We brengen hier werelden bij elkaar. We laten zien dat de duurzame stad een keuze is. Die je gewoon kunt maken. Daar gaan we het komende jaar, zeker in de maand van de duurzame stad, gewoon mee door.’

Meer info: www.maandvandeduurzamestad.nl

Deel dit artikel

permalink