Nederland stijgt licht in klimaatindex

Nederland is van plaats 33 naar plaats 27 geklommen op de internationale ranglijst voor klimaatbeleid.

Dat bleek maandag uit de jaarlijks opgestelde index van het Climate Action Network (CAN), een koepel van milieuorganisaties. De 57 landen die verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de CO2-uitstoot, worden in de lijst opgenomen.

De plaats op de ranglijst voor 2010 is voor viervijfde gebaseerd op hoeveel broeikasgassen worden uitgestoten, of die hoeveelheid is gestegen of gedaald en of milieudoelen worden gehaald. De gegevens komen van het International Energy Agency.

Een vijfde deel van de beoordeling is gebaseerd op het oordeel van deskundigen over het klimaatbeleid.

CO2-uitstoot
Volgens de stichting Natuur en Milieu (SNM), die bij CAN is aangesloten, is de 27e plaats van Nederland onder meer te wijten aan de hoge CO2-uitstoot die niet snel genoeg daalt. Ook is het energieverbruik per hoofd van de bevolking is aan de hoge kant, waarmee Nederland internationaal gezien op de 49e plaats eindigt.

Klimaatbeleid
Op basis van nationaal klimaatbeleid eindigt Nederland in de onderste regionen met een 45e plaats. Met internationaal klimaatbeleid eindigt Nederland op plaats dertien, wat het gemiddelde mede optrekt naar de 27e plek.

De eerste drie plaatsen in de lijst zijn leeg gelaten. Volgens CAN doet geen enkel land voldoende om een klimaatramp te voorkomen.

Brazilië is als hoogste geëindigd op plaats vier, gevolgd door Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Saudi-Arabië staat onderaan op nummer zestig. China en de VS, de landen die wereldwijd de meeste broeikasgassen uitstoten, staan op plaats 52 en 53.

Deel dit artikel

permalink