Duurzame woningmarkt onderschat de wensen van de consument

Projectontwikkelaars en overheden houden in hun allesovertreffende duurzaamheidsslag nauwelijks tot geen rekening met de consument. Zo blijkt uit onderzoek van Bouwfonds.

Ontwikkelaars en overheden willen te graag de nieuwste technieken voor duurzame energie toepassen, terwijl consumenten het belangrijker vinden wat zij kunnen besparen en wat de locatie is.

Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling, ziet dat overheid en ontwikkelaars vergeten een goede afweging te maken tussen milieu, ruimte en economie. "Vaak kijkt men alleen naar de traditionele milieuthema’s, terwijl mobiliteit, gebiedshistorie en herbebouwing van bestaande woongebieden ook aandacht verdienen. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten best bereid zijn voor duurdere energie besparende methodes, als ze dat binnen afzienbare tijd kunnen terugverdienen via een lage energierekening."

Van de Griendt start graag de discussie om ontwikkelaars en overheid inzicht te geven in hoe zij zich kunnen onderscheiden ten opzichte van anderen en hoe belangrijk communicatie naar consumenten daarin is.

Onderstaand het persbericht naar aanleiding van het onderzoek dat Bouwfonds heeft gedaan

Consument wil nog niet betalen voor energiezuinige woning

Meer dan tweederde van kopers van nieuwbouwwoningen maakt zich zorgen over klimaat en milieu, maar slechts een klein deel daarvan is bereid hiervoor extra te betalen. Sterker nog, pas wanneer een energiezuinige woning een lagere energierekening oplevert, zijn zij bereid meer te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling onder 1665 consumenten naar markt- en prijsacceptatie van energiezuinige nieuwbouwwoningen in Nederland.

Projectontwikkelaars hebben te kampen met een gebrek aan interesse voor energiezuinige woningen. Bas van de Griendt, milieumanager van Bouwfonds: “Baat het niet, dan gaat het niet; dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Energiezuinigheid is een plus, maar geen pré voor kopers. Hoe hard ontwikkelaars ook hun best doen voor groene woningen, de consument is er nauwelijks warm voor te krijgen." 78% van de respondenten uit het onderzoek investeert liever in een luxe keuken of badkamer dan in een energiezuiniger huis.

Terugverdienen
De voornaamste reden om extra te betalen voor een energiezuinige nieuwbouwwoning vormt een lagere energierekening, en niet het milieubewustzijn. Onvoorwaardelijk (onafhankelijk van de terugverdientijd) is nog niet de helft van de potentiële kopers (46%) bereid 5.000 euro extra te betalen voor een energiezuinige nieuwbouwwoning.

Indien een energiezuinig systeem daadwerkelijk een lagere energierekening oplevert en de terugverdienperiode verzekerd is, dan zegt bijna tweederde (62%) een meerprijs van 15.000 euro te accepteren. Meer dan 50% van de potentiële kopers die een nieuwbouwwoning boven de 400.000 euro zoeken, zijn zelfs bereid 30.000 euro meer te betalen. Als zij dat bedrag maar binnen uiterlijk tien jaar terug kunnen verdienen.

Bas van de Griendt: “Het wordt tijd dat we het voordeel van energiemaatregelen eens naar consumenten vertalen. Consumenten zijn wel beïnvloed door de ‘groene’ insteek, maar toch is het niet aangekomen. Eigenlijk moet de boodschap zijn: doe het voor jezelf. Voor je comfort en luxe. Voor je portemonnee. En dan tussen haakjes: het is ook nog goed voor het milieu.”

Betere informatievoorziening
Ontwikkelaars doen veel moeite energiezuinige huizen te verkopen, maar consumenten vinden een goede locatie belangrijker. De geringe belangstelling komt deels door de gebrekkige communicatie van ontwikkelaars zelf, erkent Van de Griendt. Zij maken nog te weinig duidelijk wat consumenten kunnen besparen. Maar hier ligt ook een taak voor de overheid.

“We hebben het te veel over regels en techniek of over energie en klimaat, maar te weinig over woonlasten. En dat terwijl de energierekening voor huishoudens in ons land sinds de eeuwwisseling ruimschoots is verdubbeld.”

Als woonconsumenten eenmaal over informatie beschikken, is de belangstelling voor de verschillende innovatieve energiesystemen groot. Zeker omdat in de toekomst grote prijsstijgingen voor gas en elektriciteit worden verwacht. Kopers zijn enthousiast over:
1. de warmtepomp met bodemwisselaar en zonnecellen.
2. de zonneboiler
3. de CO2-gestuurde ventilatie

Ter indicatie: Een warmtepomp met bodemwisselaar vergt een extra investering van 15.000 euro tot 20.000 euro.

Resultaten
Op basis van de resultaten van het onderzoek houdt Bouwfonds in haar nieuwe woningprojecten niet alleen rekening met de energieprestaties, maar vooral ook met de verdeling van kosten en baten èn de communicatie daarover. Pas wanneer de woonconsumenten en kopers van nieuwbouwwoningen daar goed over worden geïnformeerd, kiezen zij voor energiezuinige en duurzame concepten.

Een goed voorbeeld in dit verband is het Bouwfonds project Oostindië in Leek. Daar is een modelwoning gebouwd, bedoeld voor informatievoorziening naar toekomstige bewoners en voor voorlichtingsdoeleinden. Er worden diverse energiebesparende technieken getoond.

Resultaat is dat in de eerste fase 11 van de 20 kopers kiezen voor een warmtepompconcept met lage temperatuur vloerverwarming en een CO2 gestuurde Warmte-Terug-Win-installatie, omdat ze goed zijn geïnformeerd over de kosten en baten en daardoor inzicht hebben gekregen in de toegevoegde waarde van de duurzaamheidinvesteringen in hun woning.

Deel dit artikel

permalink