Linkedin-discussie: Ervaringen met een warmtepomp

Wat gebeurt er zoal in de Linkedin-groep van Duurzaam Gebouwd? Regelmatig berichten we op duurzaam Gebouwd over de laatste duurzame discussies. Dit keer vertellen diverse bewoners van nieuwbouwwoningen over  hun ervaringen met een warmtepomp.

Sandra van Prooijen is eigenaar van Van Prooijen Vastgoedadvies. Zij is benieuwd naar de ervaringen van bewoners van (nieuwbouw)woningen met een warmtepomp. Van Prooijen: “Er is momenteel veel discussie over het installeren van warmtepompen in nieuwbouwwoningen. Omdat dit een vrij nieuw systeem is ben ik benieuwd naar ervaringen van mensen die al wonen in een woning met zo'n systeem. Is het inderdaad zuiniger, maar wat mij vooral benieuwd: is het comfortabel?”

Bouwkundig ingenieur Richard Muller heeft zijn broer naar zijn ervaringen gevraagd. Hij woont al een aantal jaren in een nieuwbouwproject met warmtepomp in Leeuwarden. Zijn ervaringen zijn positief. “ Als je kijkt naar het feit dat hier een warmtepomp is geïnstalleerd met lage temperatuur vloerverwarming door de gehele woning heen kun je in ieder geval zeggen dat deze LTV de woning goed op temperatuur houdt. Tevens voelt vloerverwarming vele malen comfortabeler als de standaard radiator verwarming.”

Edwin Thuijs is service Manager at Celsius Benelux. Hij woont ruim twee jaar in een huis met een warmtepomp. Of het zuiniger is vind hij moeilijk om te bepalen. Thuijs: “Ik weet wel dat in nu ca 15 euro meer per maand kwijt ben aan energie (alleen elektra) in een zeer goed geïsoleerd middenhuis t.o.v. hiervoor een matig geïsoleerd hoekhuis uit 1969 met recente combi gasketel en gasfornuis (gas en elektra). Ik heb nu ook wel koeling. En ik vermoed ook dat warmwaterbereiding met de warmtepomp veel energie kost. Bij combinatie met zonneboiler is hier nog wel wat te halen, maar die is bij ons niet toegepast. We hebben twee pubers die nog wel eens lang douchen, maar dat deden ze twee jaar geleden ook.” Thuijs ervaart de (top)koeling in de zomer als heel prettig.

Gerrit Jan Hoogland is adviseur duurzaam bouwen at SenterNovem. Hoogland: “Wij wonen als eerste bewoners inmiddels zeven jaar naar overwegend grote tevredenheid in een huis met warmtepomp (op bodembronnen) in combinatie met zonnecollectoren. De wand- en vloerverwarming (geen lelijke convectoren!) zorgt voor een gelijkmatige temperatuur (warme voeten, koel hoofd bij wijze van spreken). Omdat het stralingswarmte is, kan je ook met een lagere kamertemperatuur leven (bij ons staat de thermostaat doorgaans op 19,5 c) en werk je niet met dag- en nachtstanden. Vanwege de stralingswarmte heb je minder luchtwerveling en minder stofverplaatsing (naast dat convectoren stofhaarden zijn). Dit is gunstig voor allergeenarm bouwen. De koeling 's zomers is een uitkomst; meteen na inhuizing hadden we in de hete zomer van 2003 er veel plezier van.”

Hoogland gaat ook nader in op het energiegebruik. “Voor warmte/koeling en warm water zitten wij met onze 2 onder 1 kapwoning op een verbruik van ongeveer 1.250 m3 aardgasequivalenten tegen een gemiddelde van ongeveer 1.800 m3. Een nadeel is dat we een tamelijk traag systeem hebben. Bij een koudeval zoals afgelopen weekend duurt het een dag voordat het systeem zich op een veel lagere buitentemperatuur heeft ingesteld. Wij moeten ons er dus op in stellen, maar met de huidige systemen schijnt dit niet meer te hoeven. 's Zomers zorgen we ervoor dat de zon buiten blijft (ons huis heeft grote glasoppervlakten op het zuiden), wil je echt profijt hebben van je koeling.”

Ook discussiëren?
Ook mee discussieren op Linkedin? Inmiddels hebben we meer dan 850 deelnemers! Klik op de homepage van www.duurzaamgebouwd.nl op de Linkedinbutton linksonderin en de rest wijst zich vanzelf.

Afbeeldingen
Afbeelding 2: Sandra Pooijen
Afbeelding 3: Richard Muller
Afbeelding 4: Edwin Thuijs
Afbeelding 5: Gerrit Jan Hoogland

Deel dit artikel

permalink