Energie Proeftuin op dak hogeschool

Gedeputeerde De Jong van de Provincie Utrecht gaf 14 januari het startschot voor de duurzame energie proeftuin van Hogeschool Utrecht aan de Oudenoord 700. Op het platte dak van het gebouw van de technische opleidingen worden vanaf begin april diverse innovatieve opstellingen geplaatst, waardoor techniekstudenten al tijdens hun opleiding aan het werk kunnen met zonnepanelen en zonnecollectoren.

De Hogeschool Utrecht past de opgestelde technieken toe in het onderwijs en zet de tuin in voor het uitvoeren van toegepast (wetenschappelijk) onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Provinciaal ‘Duurzame Dakenplan’
De proeftuin van de hogeschool maakt deel uit van het duurzame dakenplan van de Provincie Utrecht om leefbaarheids- en klimaatproblematiek te bestrijden. Dit plan heeft als doel kennisontwikkeling en bewustwording van de toepassingsmogelijkheden van duurzame daken.

Naast inzicht in het effect van de technieken, wordt het potentieel aan bruikbaar dakoppervlak in de provincie in kaart gebracht. De provincie wil ervaring opdoen met drie verschillende proeftuinen en stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Een proeftuin is een bereikbaar en opengesteld dak, waarop verschillende innovatieve duurzame daktechnieken worden geïnstalleerd, waarvan de prestaties worden gemeten en waarvan gegevens openbaar worden gemaakt.

DEPO 700
De duurzame energie proeftuin van de hogeschool aan de Oudenoord 700 (DEPO 700) is een unieke locatie waar kennis over duurzame energietechniek op daken wordt ontsloten en ingebed in het onderwijs en toegepast onderzoek.

Deze proeftuin richt zich voornamelijk op technieken die bijdragen aan energiebesparing in gebouwen en de opwekking van duurzame energie. De kennis over duurzame energietechnieken wordt op deze manier ontsloten voor studenten en regionale bedrijven en kennisinstellingen. Installateurs, adviseurs, beleidsmakers, woningcorporaties, studenten, docenten en onderzoekers kunnen hier kennismaken met diverse smaken van duurzame energietechnieken op daken.

Bron: HU

Deel dit artikel

permalink