Column: Kletsika

Wekelijks geven we op Duurzaam Gebouwd lezers de kans om een column te schrijven over een brandende kwestie. Deze week de column van Syb van Breda. Hij is architect van het gelijknamige bureau. Ook een keer een column schrijven? Stuur een e-mail naar: g.vos@duurzaamgebouwd.nl.

 Kletsika

Torens bouwen is een spelletje voor (grote) jongens: wie heeft de hoogste, of zo u wil de langste.
 
Sinds de piramide van Cheops houden de rijken en machtigen zich er onledig mee, telkens weer een stapje hoger. Het pleit lijkt nu voor enige tijd beslecht, de Burj Khalifa (recent genoemd naar de gulle suikeroom, de ultieme alpha male) is zoveel langer dan de rest en de risico’s om te investeren in dit soort prestige projecten zijn zo hoog, dat Dubai voorlopig de vlag zal blijven dragen.
 
Dat zit - zoals te verwachten was - de concurrentie niet lekker. Taipei 101, de nu toch wel fors gedegradeerde nummer 2, gaat er wat aan doen,. Taiwan wil er nu de groenste toren ter wereld van maken. Hoe verzinnen ze het! Als er een gebouwtype is dat per definitie niet duurzaam is, dan moet het wel de skyscraper zijn.

Denk aan de enorme hoeveelheden materiaal die nodig zijn om al die vloeren in de lucht te houden, het wezenloze en energieverslindende verticale transport van mensen, water, lucht en energie. De grote hoeveelheid gevel per m2 gebouwoppervlak en de autistische separatie van mensen en ideeën in 101 verticaal gestapelde hokjes.

En dan ook nog eens in zijn zielige eentje, omringd door een stad met een prettige menselijke schaal. Dan doen ze het in Dubai toch beter. Geen schijnheilige praatjes, maar gewoon een onversneden gespierde speer, middenin een woud van nauwelijks bescheidener krabbers.

Ik heb hem vanuit mijn tuin gebouwd zien worden en dat was een fantastisch spektakel, maar met duurzaamheid heeft het niets te maken.

Syb van Breda, architect

Deel dit artikel

permalink