Column: Duurzame gebouwen staan niet leeg

Wekelijks geven we op Duurzaam Gebouwd lezers de kans om een column te schrijven over een brandende kwestie. Deze week de column van Jan-Maarten Elias, New Business & Innovatie Manager bij VBI. Ook een keer een column schrijven? Stuur een e-mail naar: g.vos@duurzaamgebouwd.nl.

Duurzame gebouwen staan niet leeg

Een belangrijk aspect van duurzaamheid is het gemak en comfort dat een bewoner of gebruiker ervaart in een duurzaam gebouw en haar omgeving. Duurzaamheid is niet alleen een lage energierekening vanwege het gebruik van duurzame energie, het is vooral ook het besef dat je heerlijk in een gebouw woont of werkt en dat je er niet uit wilt. In de nieuwe berekeningsmethodes zoals Breeam wordt deze beleving al enigszins meegenomen.

Als bouwkolom zullen we ons meer moeten gaan richten op het comfort en de woon- en werkbeleving van de eindgebruiker. De laatste jaren brengt de industrie vanuit strategische samenwerkingen steeds meer completere systemen op te markt. De functionaliteiten van deze systemen worden verpakt in concepten. Nog steeds is dit vanuit een aanbiedende partij zonder zich daadwerkelijk te richten op de eindgebruiker.

De volgende stap binnen de evolutie van het bouwen is daarom het experience model die zich richt op de beleving van de eindgebruiker. Deze beleving wordt gecreëerd door gebouwen met systemen die foolproof zijn. Een beleving die niet vermarkt wordt door technische prietpraat, maar via experience centres en 1-op-1 modellen.

Een beleving die vertaald moet worden in jip-en-janneke taal. Taal zoals die op een verjaardagsfeestje wordt gebruikt. Taal van de gebruiker. Taal over gemak, woonlasten, verkoopbaarheid, warm in de winter en koel in de zomer, geen burengeluid, ramen die open kunnen, een televisie ophangen waar je maar wilt. Een duurzaam gebouw dat echt vanuit het perspectief en de beleving van de eindgebruiker door de bouwkolom is ontwikkeld, ontworpen en gebouwd, zal daarom nooit leeg staan.

ir Jan-Maarten Elias

Jan-Maarten Elias is New Business & Innovatie Manager bij VBI. Betrokken bij verschillende samenwerkingen en ketenintegraties binnen de bouwketen waarbij de eindgebruiker centraal staat. VBI is een producent van prefab betonnen systemen en ondersteunt verschillende initiatieven rondom duurzaamheid, industrieel bouwen en consument gericht bouwen.

Deel dit artikel

permalink