Uitreiking Daylight Award 2010

Op donderdag 28 januari wordt de Daylight Award 2010 uitgereikt op het vakevenement Material Xperience, tijdens de beurs Gevel en Licht & Architectuur, georganiseerd door VNU Exhibitions in AHOY Rotterdam.

De Daylight Award wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. Aan de Daylight Award is naast een glaskunstwerk een geldbedrag verbonden van € 1250,- per categorie.

Op de tweede dag van het vakevenement, donderdag 28 januari, zal de award om 17:30 worden uitgereikt aan de winnaars van de Daylight Award 2010. Deze uitreiking wordt vooraf gegaan door enkele lezingen:
14:00u: lezing Paul de Ruiter (architectenbureau Paul de Ruiter)
16:00u: lezing Atto Harsta (Stichting Living Daylights)
16:30u: lezing Ronald Schleurholts (cepezed; winnaar Daylight Award 2008)
17:30u: uitreiking Daylight Award 2010 (door Ronald Schleurholts)

Uit tachtig inspirerende inzendingen heeft de jury 10 projecten genomineerd voor de Daylight Award 2010.

Voor de categorie utiliteitsbouw zijn genomineerd (in willekeurige volgorde):
- Caballerofabriek (GROUP A)
- Conservatorium van Amsterdam (de Architekten Cie.)
- Mulifunctioneel Centrum de Vrijheidswijk (Rudy Uytenhaak Architectenbureau BV)
- FPC de Oostvaarderskliniek (Studio M10)
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Baldeweg/ADP Architecten)

De nominaties in de categorie woningbouw zijn (in willekeurige volgorde):
- Crystal Court (Tangram Architekten)
- Galeriewoning IJburg (Tom Bergevoet Architecture)
- AL-light (Border Architecture)
- Sterk Huis (Architectuurbureau Sluijmer & van Leeuwen)
- Huis IJburg (Rocha Tombal Architecten)

De jury bestaat voor deze editie van de Daylight Award uit Ronald Schleurholts, architect bij cepezed en winnaar van de Daylight Award 2008, Paul van Bergen (DGMR), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie), Peter de Winter (Reed Business) en Michel Kalis (Velux).

De Daylight Award 2010 is op voorhand een succes. Kwamen er bij de eerste editie in 2008 nog 44 inzendingen binnen, dit keer bleef de teller steken op 80 inzendingen. Bijna een verdubbeling ten opzichte van de eerste editie. Alle inzendingen waren volgens de jury van een behoorlijk niveau en de meeste van de ingezonden projecten werden onderbouwd door doelbewuste daglichtstudies. Opmerkelijk was het aantal gebouwen dat via atria daglicht ontvangen. Een trend misschien? Daarnaast bleek dat er bij het ontwerpen van kunstlichtconcepten weinig tot geen rekening wordt gehouden met de bewuste aanwezigheid van daglicht en de dynamiek ervan. Hoe dan ook, de projecten bewijzen in elk geval dat daglicht voor opdrachtgevers, architecten, adviseurs en andere betrokken partijen serious business is.

Voor meer informatie kijkt u op www.daylight-award.nl.

Deel dit artikel

permalink